Дијана Дубова – Транс жена и борец.

26 годишната Дијана Дубава е транс жена, чија транзиција сеуште не е завршена. Таа е Ромска од Косово, дете од дом. Таа е многу малтретирано дете.
Поради нејзината специфична состојба таа е сега под заштита на центарот за социјални работи.

„Имав тешко и сиромашно детство уште од бомбардирањети на Косово 1999 година.
Поради тие несреќи веднаш бев нашуштена и од мајка ми. Пораснав тешко и трауматично. Бев прифатена во домот за деца.„ вели Дијана

Попатно сфтаив дека училиштето ни ми го дава потребното знаење и вонредно запишав Угостителско туристичка школа. Еве ден сум апсолвент Дефектолошки факултет односно Факултет за специјална едукцација и рехабилитиација – отсек – соматопед.

- Знаев отсекогаш дека се чувстувам поинаку, но пораснав во семејство кое тешко ќе го разбере што е тоа – трансродност или хомосексуалност.
Но тие знаеа дека сум поинаква, затоа што бев феминизирано момче, кои придонесе за проблеми во семејството.

Веќе една година земам хормонска терапија и со нетрпение ја чекам операцијата.
Таа истакнува дека ја има подршката и од Центарот, и домот, воспоитувачите, донаторите на кои им е бескрајно благодарна , но мисли дека тоа не е доволно за да ја објасни својата одлука на странците.

Дијана на сајтот Gogetfunding.com ја сподели својата приказна и ги повика луѓето финансиски да и помогнат за успешно да се заврши процесот за промена на полот.

- Сонувам дека се ова ќе заврши како треба и дека во иднина луѓето нема да ме гледаат низ транс или сексуална ориентација, туку преку моите квалитети, рече Дијана Дубова.

Link: https://noizz.rs/big-stories/dijana-dubovic-trans-romi-kosovo-intervju/2shtsgj

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 91 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот