Во организација на РБИЦМ и Мрежата за системски и трајни решенија во Собранието на Р.Северна Македонија го одбележа 8 Април, Меѓународниот ден на Ромите

„8 Април е извор на темелните вредности за идентитетот и битието на Ромите од целиот свет„ беше меѓудругото напоменато за време на прославата која се одржа во Собранието на Р.С.Македонија. Организаторите заедно со Интерпартиската парламентарна група за поддршка на правата на Ромите, нивна инклузија и интеграција во Република Северна Македонија, заедно со Комитетот за односи меѓу заедниците, во четвртокот на 6 април го одбележаа Меѓународниот ден на Ромите - 8 Април.

Поздравни обраќања имаа Талат Џафери, претседател на Собранието на Република Северна Македонија; Љатифе Шиковска, претседателка на ИППГ за поддршка на правата на Ромите, нивна инклузија и интеграција во Република Северна Македонија и Арбана Пашоли, претседателка на Комитетот за односи меѓу заедниците. Пригодни видео-обраќања имаа и Антонио Гутереш, генерален секретар на Организацијата на обединетите нации и Роберта Мецола, претседателка на Европскиот парламент. Настанот се заокружи со свечено доделување на плакети за даден придонес во процесот на интеграција на Ромите во Република Северна Македонија од страна на Зоран Димов, претседател на ИРУ и претседател на Мрежата за застапување за системски и трајни решенија за интеграција на Ромите во општеството. На настанот присуствуваа пратеници, претставници од Владата, дипломатски кор и невладини здружанија. Истовремено во Кристалната сала имаше и презентација преку банери за историјата на Ромите како на интернационално така и на национално ниво поврзано со Ромите. Таа изложба ја продуцираше Зоран Димов, а изработен од страна

М- р Даниел Петровски и во асистенција со новинарот Рамуш Муарем. Инаку оваа прослава ја помогнаа Владата на Р,С.Македонија како и Собранието на Р.С.Македонија

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Mangava te vakerav

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

       Isi 239 misafirija so dikhena o ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Majpopularno

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Amaro brojači genjela taro 13.01.2019
Gejnela isto manuša tari koja phuv drabarena amaro portali
Majtele isi sa-ko-sa kozom dikhle o portali