O avgo emišeskere produktia taro romano NGO ko bikiniba bašo kurtaliba e dromengere ekonomiake

Напорите на ромското НВО да предложат поинаква форма на економија за зачувување на иличната продажба ги понуди своите први одгледани овошни продукти. Еве хронолошки настан.

 

На 27 април 2020 година, различни ромски и про-ромски организации, кои се едни од најрепрезентативните во цела Шпанија, подготвија документ за позиција, во пресрет на сериозната криза во која со кој се соочуваше оваа улична продажба во Шпанија . Напорот на овие организации со овој документ беше да воспостават линија за дијалог со автономните влади, како и со државната власт, за решавање на итни мерки и по структурни мерки кои имаат среднорочен и долгорочен временски рок.

 

Потоа, на 6 мај се одржа онлајн состанок помеѓу парламентарната група во Конгрес на граѓани заменици и платформата Кетане, бидејќи по објавувањето на изјавата за предлози за спасување на уличниот продавач наведен погоре, тој го покажа својот интерес за средба со нашата платформа за репрезентативна улога на целото циганско асоцијативно движење што го креиравме. На оваа средба се разговараше за различни аспекти поврзани со сериозната криза што ја претрпија уличните продавачи во нашата земја и служеше за размена на мислења за состојбата на Ромите  во оваа криза на КОВИД-19.

 

Платформата Кетане ја претставуваше делегација составена од: Антонио Васкез Саведра (ФАГЕКС), Хозе Кармона Кармона (Е Рома Ва Социо-културна федерација), како и нејзиниот директор Инаки Вазкез Аренсон. Граѓанската делегација ја сочинуваа нашата братучетка Сара Гименез и Марија Муњоз, и двајцата пратеници во Конгрес и Рамон Матео, техничката подршка од истата парламентарна група.

 

Link: http://plataformakhetane.org/index.php/2020/05/14/primeros-frutos-de-las-propuestas-de-las-organizaciones-gitanas-para-salvar-la-venta-ambulante/?fbclid=IwAR3dwj9hA1GNNJh17bxRNDTV_HoKIOAcTB1bFBi5Mh68-1vaM8kqRVhRcEA

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Mangava te vakerav

Momentalno Online

       Isi 86 misafirija so dikhena o ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Majpopularno

Flag Counter

Amaro brojači genjela taro 13.01.2019
Gejnela isto manuša tari koja phuv drabarena amaro portali
Majtele isi sa-ko-sa kozom dikhle o portali