REAKCIJA – PROTESNA NOTA

Povodom dana 11.03.2023 izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića o integraciji Roma, svoju reakciju i Protesnu notu šalje I  Internacionlna Romska Unija - IRU u ime svih njenih 70 članova I delegata iz 50 zemalja iz celog sveta.

Internacionalna Romska Unija poziva Presednika Republike Srbije g-dina Aleksanda Vučiča, presednika Vlade Republike Srbija Ana Brnabič, do skupštine Republike Srbije , svih poslanika a naročito do poslanika Romske nacionalnosti Nataša Tasič Knezevič, Dragoljub Ackovič, Sandra Jokovič, zatim poverenicu za zaštitu ravnopravnosti da reaguje na nedavne izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića u medijima, koje se odnose na romsku zajednicu u Beogradu. Govoreći za medije povodom nedavne tragedije u jednom od „divljih“ beogradskih romskih naselja, kada je stradalo jednoipogodišnje dete, gradonačelnik Beograda tvrdio je da problem divljih naselja nije rešen jer, kako je istakao, Romi neće da žive u malim sredinama, ne zadržavaju dugo u stanovima koji im se dodeljuju i demoliraju ih i da vode život na način koji ugrožava ne samo njih, već i druge Beograđane. Takođe, u istoj izjavi Rome opisuje kao ljude koji prose, kradu i sakupljaju sekundarne sirovine.

Internacionalna Romska Unia - IRU je na stavu da takva generalizacija pojačava uveliko prisutne i jako izražene stereotipe i negativne stavove prema Romskoj zajednici, koja već pati od društvene isključenosti, siromaštva, stigmatizacije i diskriminacije.

Internaciona Romska Unija - IRU upozorava da su ovakve izjave opasne, pogotovu kada dolaze od ljudi koji su na visokim pozicijama i uživaju određeni ugled u društvu, i poziva na poštovanje ljudskih prava svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest ili etničko poreklo. Pozivamo gradonačelnika Beograda, Aleksandra Šapića da preduzme mere za osnaživanje i integraciju Romskih zajednica, umesto da ih stigmatizuje i izoluje, i tražimo da iskoristi sve dostupne mehanizme I sredstva da pruži podršku obrazovanju, zapošljavanju i poboljšanju stambenih uslova, kao i uklanjanju barijera koje romskoj zajednici sprečavaju pristup pravima i uslugama.

Pored toga, Internacionalna Romska Unija – IRU  poziva na podizanje svesti javnosti o diskriminaciji i stigmatizaciji kojoj su Romi izloženi. Pozivamo sve državne institucije , ukjljučujuči I presednika Aleksandra Vučiča, Premiera Ana Brnabič kao I svi ostali da se uključe u izgradnju inkluzivnog društva koje poštuje različitosti i promoviše solidarnost.

Nadamo se da će gradonačelnik preduzeti potrebne korake da se Romskoj zajednici pruži potrebna podrška i da će se osigurati da se takve izjave više nikada ne čuju.

Zbog toga se ovom problemu mora pristupiti pažljivo, uz suštinsko razumevanje svih okolnosti i poštovanje  osnovnih ljudskih prava svih građana i uključivanje njihovih predstavnika, organizacija civilnog društva i drugih državnih aktera.

Važno bi bilo da gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna  diskriminatorna retorika i da se zbog toga I javno izvini.

To bi značilo da treba da se okrene “novi list” , u suprotnom IRU če biti primoran da reaguje I do međunarodne institucije zbog vakvih “ispada”, a ako I država ne reaguje , to zaniči da I Republika Srbija “aminuje” izjavu gradonačalnika Beograda Aleksandra Šapiča.

 

Dana 12.mart 2023

 

Zoran Dimov

President of the

International Romani Union – IRU

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Mangava te vakerav

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

       Isi 320 misafirija so dikhena o ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Majpopularno

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Amaro brojači genjela taro 13.01.2019
Gejnela isto manuša tari koja phuv drabarena amaro portali
Majtele isi sa-ko-sa kozom dikhle o portali