Рома Меморија го објавува првиот натпревар БАБО, ПАПУ, ВАКЕРЕН!

РОМЕА го објавува првиот натпревар БАБО, ПАПУ, ВАКЕРЕН! Тој ќе се одржи во рамките на проектот „Меморија на Ромите“, кој има за цел да ја мапира судбината на Ромите што живеат во Чешка и со тоа да ги презентира историјата на Ромите од време на војната до денес со свои очи. Ние сакаме да го зголемиме интересот на младите Роми не само за сопствената историја.

Дали ја знаете историјата на вашето семејство? Дали сте заинтересирани за животните приказни на вашите родители, баби и дедовци и не сакате тие да бидат заборавени?
Поставете ја животната приказна на вашите роднини или познаници и испратете ја до нас! Исто така бидат наградени најинтересните и најдобро третираните приказни. Истовремено ќе разговараме и со интервју со избрани сведоци, кои ќе бидат објавени на веб-страницата Рома меморија.

Што да направите?
Снимете го раскажувањето на сведокот најмалку 30 минути во аудио или видео форма на чешки или Ромски. Нека ви раскаже за сопствениот живот, како и за семејната историја, ако тој има традиција во семејството.
Интервјуата може да содржат различни теми, од сеќавања на војна до приказни за животот во Словачка и Чешка под комунизмот и револуцијата, до сеќавања на разни специфични историски настани.

Испратете ни сè преку е-маил Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. до 31 октомври 2019 година

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Mangava te vakerav

Momentalno Online

       Isi 208 misafirija so dikhena o ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Majpopularno

Flag Counter

Amaro brojači genjela taro 13.01.2019
Gejnela isto manuša tari koja phuv drabarena amaro portali
Majtele isi sa-ko-sa kozom dikhle o portali