Најдолгиот пат - Маргарета Матаче за прогонството и истрајноста на Ромите

Маргарета Матаче е ромска научничка, активистка и инструкторка во Центарот за здравје и човекови права Франсоа-Хавиер Багнуд (ФХБ) на Универзитетот Харвард. Родена во Романија, таа работеше како извршен директор на ромскиот CRISS-Ромскиот центар за социјална интервенција и студии, водечка организација за правата на Ромите во нејзината родна земја. Работата за застапување на групата документираше стотици прекршувања на човековите права и се расправаше пред судовите против сегрегацијата на децата Роми во училиштата. Матаче, заедно со Жаклин Баха и Каролин Елкинс, е еден од уредниците на „Време за репарација: глобална перспектива“, објавен овој месец, кој документира историски неправди не само против Ромите и Афроамериканците, туку и луѓето во Гватемала, Индонезија, Јамајка, и на други места.

Link: https://www.thesunmagazine.org/issues/549/the-longest-road?fbclid=IwAR2BnFW23H6WHA7sUFMqB79IUl-LZtZEBKn-B7UivU1IRojlakce59ZD9zE

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Mangava te vakerav

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

       Isi 340 misafirija so dikhena o ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Majpopularno

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Amaro brojači genjela taro 13.01.2019
Gejnela isto manuša tari koja phuv drabarena amaro portali
Majtele isi sa-ko-sa kozom dikhle o portali