Онлајн кампања на ERRC: Ќе се стави ли крај на сегрегацијата на Ромите во ЕУ?

Центарот за правата на Ромите е подготвена да ја тужи Европа каде од вчера лансираше и онлајн кампања за борба училишната сегрегација.

 

"Уште од првиот ден од учебната година, кога сите ученици се редат во два реда од по две деца во ред за првиот ден на во првиот ден од училишните церемонии, ромските деца се стават настрана, или пак изолирано Ромче да држи за рака друго Ромче. -Ова е само една од стотиците приказни  кои ERRC и нејзините партнери ги имаат слушнато.

Сегрегирано образование има многу форми. Учениците Роми често се запишуваат само во ромските училишта или се сегрегирани во ромските класови.  Во Централна и Источна Европа, водење на погрешна дијагноза на ромските деца е вообичаена практика. По достигнување на училишна возраст, децата се оценуваат и повеќето Роми се пренасочени кон образование за деца со пречки во учењето.

Никој не знае дека многу шанси на децата се уништени од страна со сегрегација во европските училишта. Тука се вклучени и земјите-членки на Европската унија, кои одбиваат да се собираат податоци, а со тоа и самата сегрегација е задскриена. Центарот за правата на Ромите започна кампања за да се открие она што владите се обидуваат да го сокриат.

Додека Directive1 за расна еднаквост строго се спротивставува  и забранува сегрегација во образованието, сепак тоа некако не допира до Владите. Европската комисија веќе започната прекршочна постапка против неколку земји-членки, кои наскоро може да се најдат на тапет  за расната сегрегација во Судот на правдата на ЕУ. Прекршочната постапка против Република Чешка, во септември 2014 година, ERRC се надева дека ќе има домино ефект, со постапка поведена против Словачка, исто така, во април оваа година. По се изгледа дека следна земја ќе биде Унгарија.

ERRC објави мапа на познати училишта во Европа кои сегрегираат и ги повика сите да ги пријавуват случаите кои се уште не се познати во јавноста. "Ги повикуваме сите невладини организации, родителите и учениците да пријават случаи низ Европа. ERRC ќе го разгледаат секој случај за да се преземат сите неопходни чекори како би  се намалила  сегрегацијата на ромските ученици. "- вели Адам Вајс, правниот директор на ERRC.

Повеќе прочитајте овде:

http://www.errc.org/article/will-the-eu-put-an-end-to-segregation-of-roma/4435

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

I WANT TO SAY

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

       We have 433 visitors watching ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Most Popular

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Our counter start count since 13.01.2019
Count unique visitors from which country visit our portal
In the bottom there is total visits our portal