Во борбата со сиромаштијата, родителите не им посветуваат доволно време на децата

Во годишниот СОС извештај на првата детска амбасада во светот „Меѓаши“се вели дека, оваа година најголем проблем за дојавуачите на СОС телефоните е сиромаштијата. Во борбата со сиромаштијата, родителите да не им посветуваат секогаш доволно внимание на сопствените деца. 

„Децата пак гледајќи ја ова ситуација сметаат дека тие се должни да му помогнат на смејството, дека мораат да заработуваат и егзистенцијата ја обезбедуваат најчесто со препродавање најразлични ситнуриии, собираат пластика, хартија и така натаму.

Во некои случаи питачат и со тоа се зголемува можноста да станат жртви на најтешки форми на злоупотреба. Овие деца иако имаат желба да се образуваат и да имаат детство како своите врсници сиромаштијата ги прави да се чувствуват инфериорно и  различни од другите деца. Најчесто мислат дека немаат избор и дека нивната судбина е гола борба за егзистенција,“ се вели во заклучокот на СОС извештајот.

Тие советуваат дека децата е потребно да се чувствуват заштитено, разбрано и прифатено. Неопходно е  да  се научат полесно да ги препознават своите чувства и да се охрабрат за зборуват за нив.

Родителите постојано треба да се во комуникација со своите деца и тоа е единствениот начин да знаат што им е потребно и како се чувствуват, со цел подобро да функционираат  да се избегнат сите непријатности.

Со цел намалување и превенција на агресијата и насилството потребна е сензибилизација на родителите (возрасните) и децата за начините на меѓусебна комуникација, стекнување на вештини за ненасилно решавање на конфликти, развивање на вештини за меѓусебна толеранција, емпатичност и воведување на мировно образование во училиштата.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

I WANT TO SAY

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

       We have 575 visitors watching ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Most Popular

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Our counter start count since 13.01.2019
Count unique visitors from which country visit our portal
In the bottom there is total visits our portal