Се уште има неевидентирани Ромчиња во Прилеп

Иако има голем број неевидентирани ромски деца во Прилеп, локалните власти велат дека секоја година се зголемува бројот на Ромчиња во образовниот процес.

 

Голем број ромски деца од прилепските населби Тризла и Три Багреми се уште не се евидентирани, немаат документи за идентификација, а според тоа не се вклучени во образовниот систем. Но, сепак, како што истакнуваат од општинскиот сектор за образование, секоја година се зголемува бројот на децата од ромска националност кои се вклучени во редовна настава. Па, според евиденцијата, од вкупно 7.000 основци, околу 1000 се Роми, а од 4.100 средношколци, околу 150 ученици припаѓаат на оваа националност. 

Освен нив во прилепските училишта настава посетуваат и 150 Турци.  Но, меѓуетничките разлики досега не биле проблем, ниту за учениците од македонска, ниту за оние од друга националност. На етничка или верска основа не се регистирани никакви инциденти. А, со реализација на Проектот за меѓуетничка интеграција во образованието треба да се поттикне уште попозитивна атмосфера за работа, учење и дружење меѓу учениците кои доаѓаат од различни етнички заедници, традиции и култури.

Проектот ќе помогне да се подобри ситуацијата и релациите меѓу учениците од разни етникуми, иако координаторот на проектот, финансиран од УСАИД, потенцира дека спроведувањето на сите активности се планирани една година пред воопшто да се случат последните инциденти во училиштата во некои градови.

Тој додава дека ќе се користат и разменуваат искуства меѓу училиштата, ќе бидат вклучени и родителите за да се создадат услови овој систем да го прифатат сите релевантни фактори во образовниот процес, кои се темел на стабилноста и виталноста на државата.

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

I WANT TO SAY

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

       We have 179 visitors watching ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Most Popular

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Our counter start count since 13.01.2019
Count unique visitors from which country visit our portal
In the bottom there is total visits our portal