NGO Sektori

Во борбата со сиромаштијата, родителите не им посветуваат доволно време на децата

Во годишниот СОС извештај на првата детска амбасада во светот „Меѓаши“се вели дека, оваа година најголем проблем за дојавуачите на СОС телефоните е сиромаштијата. Во борбата со сиромаштијата, родителите да не им посветуваат секогаш доволно внимание на сопствените деца. 

„Децата пак гледајќи ја ова ситуација сметаат дека тие се должни да му помогнат на смејството, дека мораат да заработуваат и егзистенцијата ја обезбедуваат најчесто со препродавање најразлични ситнуриии, собираат пластика, хартија и така натаму.

Citește mai departe...

Рома СОС Прилеп : Ромите жртви на нефункционалниот здравствен систем

И по три месеци откако почина 3 годишната Анета Неџипоска од Прилеп се уште се непознати причините за нејзината смрт и нема резултат од обдукцијата. Таа беше примена на 7 октомври во прилепсклата болница со висока температура и пуштена на домашно лекување по примена инфузија. Утрината таа починува. Нејзините родители бараат одговор зошто се уште не е решен овој случај, и дали има лекарска грешка.

Citește mai departe...

So si o lafi "Rom", a so " Cigan" ?

An i romani čhib i anavjori "Rom" , notirinel muršani anavjori, notirinel prandinakiri formacia, ajli anav jekhe entiteteske. I džianavjori "Romani" si taro džuvljano jeri, a i džianavjori "Romano" si muršano jeripaja. Etimološko darhinalipa - koreno akale lafeske hulavel pe e anavencar taro indisko entiteti Lom thaj Dom, thaj reflektirinel i sanskrit lafi " domba" so si sar translacia "manuš tari majteluni kasta so dživdinel taro giljajbe thaj bašaibe" jali manuš so si segregirimi thaj phanli populacia.

Citește mai departe...
FaLang translation system by Faboba

Mangava te vakerav

o Vakti

 booked.net

Majpopularno

Flag Counter

Amaro brojači genjela taro 13.01.2019
Gejnela isto manuša tari koja phuv drabarena amaro portali
Majtele isi sa-ko-sa kozom dikhle o portali