Масовен протест на Ромите во Ден Хаг - Холандија

Ромите во Европа го организираа првиот масовен протест по повод растечкиот дикриминирачки однос на Бугарија и нејзините институции кога се во прашање Ромите.

Овој масовен протест се одржа во холансдкиот град Хаг,каде што учествувале повеќе стотици Роми протестанти.

Ова нивно незадовослтво кое преточено во мировен протест испраќа порака до ЕУ институциите за алармантанат состојба на Ромите со акцент во Бугарија Украина Чешка и други ЕУ членки.

Порастот на антициганизмот во последниве неколку години е видлив и окарактеризиран со погром, убиства и насилни иселувања на Ромите во навадените држави членки на Унијата.

Организатор на овој протест е Комитетот за организација на мировни ромски протести Брисел.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 70 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот