Социјала

Геге Демировски од коалицијата на НПР/ДСР нема да биде подржан од партијата РОМ и ДПР

Во сите свои досегашни јавно настапи кандидатот за градоначалник за Ш. Оризари и претседател на НПР јавно рече дека има поддршка и од партијата на Шабан Салиу ДСР и воедно од Колаицијата на ВМРО-ДПМНЕ мешу кои ии партијата РОМ  и ДПР.

Но сепак не е така! Јавно преку социалните мрежи Ерџан Селим претседател на РОМ објави дека на овие избори во Шуто Оризари нема да го подржи кандидатот од НПР Геге Демировски и нитуеден друг јандидат за градоначалник од оваа општина, додека на ниво на град Скопје и на ниво на државата, ќе ја поддржи листата на коалициониот партнер ВМРО ДПМНЕ. Со слична изјава се огласи и претседателот на Демократскста Партија на Ромите - ДПР Миљазим, Сакип

 

Link: https://roma-news.com/phagola-li-i-koalicija-ki-sutka-taro-npr?fbclid=IwAR1KMkutcZB1__5v1ROtc8zTv77b5GSH8WtzEYXW5qP0xsUcapvhYAUeYFk

Како ја слават Пресвета Богородица во ромското маало во Горни Милановац

Споменот на денот кога се роди Пресвета Богородица Марија, во домот на Јоаким и Ана од Назарет,  се празнува како Успението на Пресвета Богородица. Бројни верувања и обичаи се поврзани со овој голем и важен празник. По тој повод,  во Ромското маало во Горни Милановац, сред улицата Милош Велики, беше поставен шатор, од кој одекнува музиката и се слави тој празник. Ромите велат: „Го прославуваме  три дена. Вечерта пред Успението на Пресвета Богородица, се собираме, палиме свеќи здравје на на децата, секоја куќа носи енергија и здравици. Жените печат пилиња за празникот, колку деца во куќата толку пилиња се печат и се подготвува чорба. Годинава подготвив осум пилиња, бидејќи имам многу деца во куќата. Тоа е најважно, пилања и подварок. Свињите, јагнињата и останато се веќе гозба. Секоја година домаќинот се менува, одиме од куќа до куќа. Секоја куќа има свои гости и слави покрај уличната прослава и дома - ни раскажува овогодинешниот домаќин на прославата, Бранко Алексиќ.

Link: https://gminfo.rs/kako-se-oebelezava-mala-gospojina-u-cigan-mali-foto/?fbclid=IwAR2s-RkWsQjKvC2g06jep66TkqUIplh8lZ5DumIWcJFQcx1IAeyhPt_dLkQ

Совет на Европа: Конференција за интеграција на Ромите во Будимпешта

„Од раѓање до професија - првата деценија на стратегијата за социјална инклузија и интеграција на Ромите“ е меѓународна конференција што се одржа во Будимпешта од 22 до 24 септември под унгарско претседателство со Комитетот на министри на Советот на Европа.

Конференцијата е можност да се разгледа напредокот, достигнувањата и предизвиците и да се разменат информации и добри практики за активностите на Советот на Европа, Европската унија и нивните земји -членки кога станува збор за Ромите.

Конференцијата ја отворија Снежана Самарџиќ-Марковиќ, генерален директор за демократија во Советот на Европа, и Ласло Фелкаи, државен секретар за администрација од Министерството за внатрешни работи на Унгарија.

Конференцијата се фокусира на годините од раното детство до вработување или занимање, кои вклучуваат обезбедување услуги во областите на здравствена заштита, домување, предучилишно образование, основно, средно и високо образование, како и стручна обука и вработување.

Link: https://www.portal-udar.net/vijece-evrope-otvorilo-konferenciju-o-integraciji-roma-u-budimpesti/

ТАВ Македонија ја демантира објавата на Народниот правобранител дека на Роми не им било дозволено да отпатуваат во странство

ТАВ Македонија ги отфрла сите наводи на Народниот правобранител во нивната објава на социјалната мрежа Фејсбук „Реакција на Народниот правобранител по сознанијата дека на припадниците на ромската заедница не им се дозволува да отпатуваат во странство” од 16 септември 2021 година, во истоименото соопштение на Народниот правобранител испратено до медиумите на 16 септември 2021 година, како и во нивното Барање до ТАВ Македонија, за наводна дискриминација на патници по етничка основа, како целосно неосновани. Во конкретниот случај, не постои дискриминација во пристапот до добра и услуги по основ на етничка припадност, боја на кожа и расна основа. Во конкретниот случај за кој Народниот правобранител ни се обраќа, во согласност со проверките направени со авиокомпанијата, системот на IATA – Timatic, како и со I Port Travel Doc., патниците не ги исполниле условите за патување за влез во Белгија на 15 септември 2021 година, и тоа:

  1. Патниците немале валиден сертификат за целосна вакцинација (валиден значи дека треба да се поминати две недели пред датумот на патување).

Двајцата патници покажале вакцинални сертификати со дата од 4 септември 2021 година, а со тоа што нивниот лет бил на 15 септември 2021 значи дека не биле поминати две недели.

  1. Патниците немале есенцијална/суштинска причина за патување пропишана од страна на државата Белгија, согласно рестрикциите за патување поради Ковид-19, а тие биле македонски државјани и сакале да патуваат од туристички причини (посета на роднини), притоа без доказ за примена целосна вакцинација. Согласно информацијата која авиокомпанијата ја доставила до ТАВ Македонија на 3 септември 2021 година, РС Македонија е ставена во црвена зона на земји и согласно тоа, за влез во Белгија важат следните услови:

Патниците можат да влезат само со доказ за есенцијална/суштинска причина за патување, освен:

  • Ако се државјани на ЕУ или резиденти
  • Со одобрен сертификат за целосна вакцинација

Патниците без еден од овие два услови, не треба да се прифатот на лет, освен за државјани на Белгија.

Покрај задоволување на овие услови, патниците треба да имаат пополнето електронски образец, т.н. Passenger Locator Form.

Дополнително, секогаш кога патниците купуваат авиобилети од авиокомпанијата, тоа значи дека тие практично склучуваат договор со авиокомпанијата и треба да ги следат условите за патување на авиокомпанијата.

Пандемијата со Ковид-19 во голема мерка ги смени условите за патување во светот и ѝ наметна на секоја земја одделно да имплементира различни рестрикции за патување. Непрофесионално е, и неприфатливо за нас, давањето информации за „дискриминација на Ромите од страна на ТАВ Македонија” во медиумите, без притоа да се испита и провери случајот со нас. Наместо тоа, испратена е реакција до медиумите насловена како: „Реакција на Народниот правобранител по сознанијата дека на припадниците на ромската заедница не им се дозволува да отпатуваат во странство”, а дури потоа писмото на Народниот правобранител стигна до ТАВ Македонија. Изрично ги демантираме сите наводи во „Реакцијата на Народниот правобранител по сознанијата дека на припадниците на ромската заедница не им се дозволува да отпатуваат во странство и се надеваме дека во иднина нема да има обвинувања или слични наводи против нас, без притоа да се проверат фактите и доказите“.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 288 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот