Antigypsyism

23 години од убиството на малиот 13 годишен Ром Душан Јовановиќ

Душан Јовановиќ било 13-годишно етничко ромско момче од БелградСР Југославија, кое било убиен на 18 октомври 1997 година од страна на две 17-годишни скинхеди. Тој бил претепан до смрт на улицата Београдска во центарот на Белград додека одел од семејниот дом во блиската продавница за храна. Единствената причина за убиството беше ромското потекло на Јовановиќ.

Американските Роми се прогонувано малцинство што почнува да возвраќа

Еден милион Роми во САД се навикнати да живеат во сенка, но во последно време активистите активно промовираат чувство за етнички идентитет
Во САД, тие се расфрлани: доаѓаат од мноштво земји, зборуваат многу дијалекти, практикуваат различни традиции и презентираат различни нивоа на традиционализам. Но, малкумина Американци сфаќаат дека има Роми кои живеат во нивна средина или дека тие се тука од самиот почеток - се вели дека тројца Роми го придружувале Колумбо на неговото второ патување кон Новиот свет. И Ромите сметаат голем број на високи фигури во своите редови. Гитаристот Џанго Рајнхард бил Ром, а некои теоретизираат такви различни икони како Чарли Чаплин, Мајкл Кејн, Елвис Присли, па дури и поранешниот претседател Бил Клинтон потекнуваат од ромски корени.
Недокументирани од пописот на САД, американските Роми може да го чуваат своето наследство под закрила, но кога ќе се појави, тие се соочуваат со дискриминација од пријатели, сопственици, келнери, соученици, странци, полицајци, службеници во продавници и професори. Многумина беа воспитани со предупредувања да не им кажуваат на другите за нивниот етнички идентитет и затоа тие остануваат скриена состојка во садот за топење во Америка.
„Американските Роми потекнуваат од многу различни под-групи, па затоа им е тешко да се организираат кога можеби имаат малку културно заедничко“, вели д-р Керол Силверман, раководител на одделот за антропологија на Универзитетот во Орегон. Но, во изминатата деценија, се појави нова активност на активисти, и тие формираат организации за застапување и училишни програми за да им помогнат на нивните незаштитени заедници, решени да ги постават рекордите на нивниот културен идентитет. Но, секој настан или рација што носи наслови може да ја врати нивната работа назад. Д-р Силверман ги нарече неодамнешните вести од Европа „уништувачки за американските Роми“.

Link: https://www.thedailybeast.com/american-gypsies-are-a-persecuted-minority-that-is-starting-to-fight-back

16ти Мај, Ден на отпорот на ромскиот народ против нацистичка Германија

На денешен ден се бележи 76 години од Востанието на ромскиот народ како уште една жртва и мета на нацизмот за која многу малку се зборува во јавноста.

На 15 Мај највисоката команда на нацистичката полиција носи одлука да бидат убиени сите затвореници во таканаречениот „цигански камп”, со цел да се ослободи простор за транспорт на Евреи од Унгарија.

Ноќта на 16 Мај 1944 година, околу 6000 Роми од концентрациониот логор Аушвиц-Биркенау, соочени со истребување, се кренале во очајнички обид да ги спасат своите животи и да се ѝ спротистават на германската СС.

Востанието Ромите го креваат со импровизирано оружје, борејќи се против војниците со камења, железни цевки, дрвени панели, бодликава жица и шверцувани штици. Успеале да одбијат напад од стотина германски војници. Успеваат истребувањето да го одложат. Следниот ден германската војска, регрупирана и тешко вооружена, го загушуваат востанието. Половина од 6000 притвореници биле испратени во други логори, а остатокот биле убиени на 2 август.

Меѓутоа, ваквите форми на отпор во голема мера не се спомнуваат, ниту пак соодветно се обележуваат во денешните комеморации посветени на борбата против фашизмот. Во изминативе години започнаа да се јавуваат иницијативи од страна на ромски активисти, потсетувајќи на историскиот отпор на ромскиот народ во бруталните нацистички логори и (по примерот на други движења) актуелизирајќи ја темата за репарации за изминатотото и актуелното расистичко насилство.

Сепак мора да се констатира неуспехот на модерна Европа во однос на холокаустот врз Ромите. Различни програми усвоени низ годините за репарација на жртвите од холокаустот предвидуваат паричен надоместок на одредени групи, како што се Јеховините сведоци, лицата со посебни потреби и ЛГБТ жртвите – од кои некои ги вклучуваат Ромите. Но, сѐ уште не се усвоени програми за репарации исклучиво за ромските жртви.

16 Мај е ден за комеморација за отпорот на Ромите, помалку познатата и заборавена мета на расистичката политика на нацистичка Германија.

Google доделува 625.000 евра за борба против говор на омраза кон Ромите

Проектот на оваа организација се состои од низа активности наменети за подбро препознавање , надзор, извештаи и сузбивање на говорт на омраза на интернет против ромската заедница , а кампањата на социјалните мрежи ќе споделува позитивни стории за Ромите.

 

Двете организации со седиште во Белгија, ERGO Network и Mobile School,добија од  Google преку милион евра за борба против ширење на говор на омраза на интернет.

 

Проектот на Конгресот за сигурност на интернет во Брисел ја престави директорот на Google за Европа, Мат Бритин.

 

Како што напомена, Google има важна улога во одговорноста да држи штетна и илегална содржина понастрана од своите платформи , но сепак компанијата не може тоа сама да го постигне.

 

Минатата година компанијата распиша повик до организациите кој се активни во полето на борба против омразата,  екстремизмот, како и сгурност на децата на интернет. Како што напомена Бритин се пријавија повеќе од 800 организации . По пат на својата филантропска филијала  Google.org, компанијата успеа да присобере 10 милиони евра за подршка на 29 одбрани фирми од 14 држави, информираа белгиските медиуми.

 

Во Белгија организацијата ERGO Network доби 625.000 евра за борба против омразата насочена кон Ромите во различни држави.

 

40 млади од ромската заедница ќе се обучуваат во подигање на свеста , а ќе се вложат и напори за подбра контрола на проблемот.

ERGO Network тежнее кон решавање на проблемот на говорот на омраза насочен кон Ромите  во неколку европски држави.

 

Проектот на оваа организација се состои  од низа активности наменети за подбро препознавање , надзор, информирање и елиминирање ма говорот на омраза на интернет против Ромите и ромската заедница , а кампањата на социјалните мрежи исто така ќе споделува позитивни приказни за Ромите.

 

Непрофитната мобилна школа  (Mobile School) исто доби 490.000 евра за развој на дигиталната алатка под името „Streetsmart“. Оваа организација се обидува да ги спречи малдите ширум светот да влегуваат во групи на екстремисти со тоа што ќе постават образовен програм на улиците.

 

Link: http://www.portal-udar.net/google-daje-625-hiljada-eura-za-borbu-protiv-govora-mrznje-prema-romima/

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 262 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот