ИРУ

Зоран Димов: „Сега кога Самка си фати фотелја, редно е да го врати долгот кон БТР, и да си ја одблокира сметката на ПЦЕР„

По назначување од страна на Владата , на некогашниот пратеник, министер и заменик министер Самка Ибраимовски за в.д. Заменик директор на „Македонија Пат„, се огласи и Зоран Димов, сопственик и основател на ТВ БТР Национал напоменувајќи дека веке подолго време партијата ПЦЕР е со блокирана сметка поради долг на партијата кон БТР Национал, за неплатена а спроведена платена политичка програма - Кампања.
Долгот датира повеќе од 5 година, поради кој побарувањата се дадени и преку судски пат за извршување. Ниту до ден денешен тој долг не е вратен, кој изнесува околу 1 милион денари.
Инаку Димов повеќе пати досега дозволил писмено да се одблокира сметката на ПЦЕР со молба поради прилив на средства и функционирање на партијата, а со ветување од страна на Самка дека ќе започне со исплата на долгот. По легнување на парите, Самка не се држеше до даденото ветувањем и сметката беше повторно блокирана. Сепак Ибраимовски повеќе пати поради прилив на средства за партијата отварал посебни потсметки за леганување на тие средства и според Димов со тоа без знаење на партијата каде самиот е потписник на тие сметки ги подигал средствата и со тоа направил незаконски дела. Спо овој факт е запознат и поранешниот министер без ресор Аксел Ахмедовски , кој ги знае сите овие моменти.
Димов во повеќе наврати ги предупредил и од СДСМ дека сметката на ПЦЕР е блокирана и дека Ибраимовски незаконски ги прибира средствата на посебна потсметка на паријата чиј е он единствен потписник.
Димов вели: „Ибраимовски ја упропасти и ја уназади првата ромска политичка партија во Македонија. Наместо прогрес, тој партијата ја врати години наназад. Тој како ја превзеде претседателската функција, само ја деградираше и ја искористуваше за лични интереси. Таа всушност за него беше како бизнис фирма – за свои лични интереси, а не партија која треба да ги брани интересите на заедницата која треба да ја застапува. Затоа и паријата ПЦЕР финансиски ја колабираше. Сега е време , штом во име на партијата си зема фотелја, да си го врати долгот кон ТВ БТР од платата како в.д заменик директор на „Македонија Пат„ да ја одболкира сметката на ПЦЕР, за да може оваа партија да функционира нормално. И воедно и самиот знае дека веќе е непожелен на ромската политичка сцена, полека нека го отстапи месото на други многу попродуктицни и млади сили во ПЦЕР„ „ПЦЕР е потребно овој „гробар„ на партијата да го отстрани од нејзините редови и да одбере нов свеж и млад кадар„ Инаку идниот лидер на ПЦЕР треба да знае дека ќе наиде на блокирана сметка на ПЦЕР, но ветувам дека ќе направам напор од моја страна сесрдно да и помогнам на оваа партија и да изнајдеме некое оптимално решение само за добробит на ПЦЕР и за Ромскиот народ„ заклучи Димов во своето размислување.

ИРУ ја започна својата кампања за иницијативата „Група за пријателство со Ромите“

Како дел од планираните активности, ИРУ ја започнува својата кампања насловена ИРУ Иницијатива „Група за пријателство со Ромите„.
Ова се дел од активностите на ИРУ за оваа година, како и понатамошно зајакнување на нејзината репрезентативна улога во рамките на меѓународните институции. Во исто време, оваа иницијатива ќе биде испратена до сите локални, регионални и национални релевантни државни фактори и организации, за продлабочување на соработката на ИРУ со нив на сите можни нивоа.
Во самата кампања, меѓу другото, се наведува: Интернационалнара Ромска Унија - ИРУ е најстарата ромска меѓународна организација. Одлуката за користење на меѓународното знаме на Ромите, химната Џелем, Џелем и одбележувањето на Меѓународниот ден на Ромите беше донесена на основачкиот состанок на ИРУ на 8 април 1971 година. ИРУ ги создаде сите меѓународни ромски симболи. На 8 април 2021 година ИРУ ја слави 50-годишнината од своето постоење и функција. Во денешно време ИРУ има 100 делегати во 55 земји во светот. Веќе 50 години ИРУ има за цел да ја претставува и заштитува ромската заедница пред сите релевантни меѓународни институции.
Ги штити Ромите ширум светот од сите форми на негативни појави на: ∙ дискриминација говор на омраза ∙ сегрегација ∙ нетолеранција ∙ насилство и геноцид
Ние ги почитуваме човековите фундаментални права ∙ еднаквоста меѓу сите родови ∙ создавањето поволна клима ∙ основните демократски принципи на слобода ∙ животниот стандард
ИРУ ГЛАВНИ ЦЕЛИ И ПРИОРИТЕТИ ВО ВРЕМЕ 2020-2024 година
ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ПРОЕКТОТ НА РОМСКИ ОМБУДСМАН
ПОДОБРА СОЦИО-ЕКОНОМСКА СОСТОЈБА НА РОМИТЕ
ДОБРА СТРАТЕГИЈА НА МЛАДИТЕ И НАДЕЖ ЗА ПОДОБРА ИДНИНА
АКТИВНОСТИ НА ИРУ ЖЕНСКА ЛОБИ ГРУПА

Рејн Ловел делегат на ИРУ од САД: Ние Американските Роми преку ИРУ и претседателот Зоран Димов. лобиравме за конечна победа на Џо Бајден

По прогласување на победата на изборите за Претседател на САД на Џо Бајден и потпреседателот Камила Харис, лично во име на ИРУ и претседателот Зоран Димов, своја честитка испрати до Бајден, делегатот на ИРУ од САД Рејн Ловел.
Инаку за потсетување на 30 октомври оваа година ИРУ преку своите ИРУ делегати од САД, Рејн Ловел, Анатолиј Бутаков, Нидија Трехан и Ентони Маркс во името на ИРУ и претседателот Зоран Димов испратија писмо на подршшка за Џо Бајден и Камила Харис.
Во самото писмо на подршка се напомена дека се надеваат на долгорочна соработка и издигање на едно повисоко ниво на американската политика кога се во прашање Американските Роми и воопшто ромската нација насекаде низ светот. Пред се се мисли новата американска администрација да реагира на се поголемото анти ромско расположеније низ светот.
Во испратената благодарност од страна на потпреседателот Камила Харис, истакна дека безрезервно ќе ја подржат активноста на ИРУ и ќе се залагаат за решавање на сите горливи прашања за Ромите, било тоа за Ромите на американскиот континент , а исто и во Европа и пошироко.
За потсетување е дека ИРУ делегатите од САД, Рејн Ловел, Анатолиј Бутаков, Нидија Трехан и Ентони Маркс со своите активности успееа поголемиот дел од американските Роми во сите сојузни држави низ САД да ги мотивираат самите Роми да го дадат својот глас за Џој Бајден и новата американска администрација.

ИРУ за прв пат во историјата подржува еден претседателски кандидат во САД

Од Аријана Амехае

За првпат во својата педесетгодишна историја, ИРУ подржува еден кандидат за американски претседател. „ИРУ е горда што ги поддржува потпретседателот Џо Бајден и сенаторот Камала Харис за претседател и потпретседател на Соединетите Американски Држави“, започнува изјавата издадена од претседателот на ИРУ, Зоран Димов.
ИРУ е најстарата организација за соработка со Ромите кој се опфатени од целиот свет. ИРУ има активна канцеларија во САД предводена од потпретседателот на ИРУ, Анатолиј Бутаков. Пандемијата КОВИД-19 направи ромското население дополнително да е стигматизирано, особено во Европа, каде драконските мерки наметнати од неколку авторитарни шефови на држави беа осудени од Амнести Интернешнл. Екстремно десничарските националистички влади, некои поддржани од администрацијата на Трамп, се најдоа во центарот на вниманието за новата рунда кршења на човековите права поврзани со коронавирусите извршени врз ромските заедници.
„ИРУ е уверена дека администрацијата на Бајден-Харис нема да остане во мирување, додека крајно десните диктатори и авторитаристи во Европа продолжуваат со моделот на кршење на човековите права против Ромите“, пишува претседателот Димов. „Таквите„ политичари “и државни медиуми ја искористија пандемијата КОВИД-19 за да ја овековечат стигматизацијата на ромските заедници. На пример, унгарскиот премиер Виктор Орбан ги исклучи Ромите од планот за ублажување на COVID-19 во земјата, и кога беше запрашано да ја оправда постапката, портпаролката на Орбан едноставно понуди расистичко возвраќање “.
Во говорот во Киев, Украина во 2014 година, потпретседателот Бајден ги предупреди европските влади дека анти-ромската „фанатизам“ „Нема место. Ништо. Нула." Говорејќи со тогашниот украински премиер Арсениј Јацењук, Бајден продолжи: „Соединетите држави најостро ги осудуваат сите закани и напади врз украинските еврејски заедници, како и против Ромите и другите“.
Одобрувањето на ИРУ за кандидатурата Бајден-Харис гласи:
„ИРУ е основана на првиот светски ромски конгрес во 1971 година. Околу еден милион Роми живеат во САД, од Калифорнија до Флорида и од Тексас до регионот на Големите езера. ИРУ беше со задоволство кога ги виде Ромите признати од работната група за глобални работи на Бајден-Харис за домородна политика. Се надеваме дека ова ќе биде претходник на администрацијата на Бајден-Харис, која им дава целосно признавање на Ромите како посебна етничка група. Како едно од најстарите племенски општества во светската историја, таквото признавање е одамна задоцнето. Сигурно е време да се стави крај на „дружењето“ на маргинализираните и обесправените народи кои, и покрај сите шанси, го задржуваат својот уникатен културен идентитет.
ИРУ се надева дека ќе соработува со администрацијата на Бајден-Харис за да го надмине напредокот постигнат за време на администрацијата на Обама-Бајден. За време на претседателот Обама, државниот секретар Клинтон и секретарот Кери постојано го признаваа Меѓународниот ден на Ромите. Претседателот Обама, исто така, го назначи академикот за Роми, д-р Етел Брукс, во Советот за спомен на холокаустот на САД. Со нетрпение очекуваме да се консултираме со администрацијата на Бајден-Харис за идното назначување на нов претставник на Ромите во Меморијалниот совет на холокаустот во САД.
ИРУ е уверена дека администрацијата на Бајден-Харис нема да остане во мирување додека крајно десничарски диктатори и авторитаристи во Европа продолжуваат со моделот на кршење на човековите права против Ромите. Таквите „политичари“ и државни медиуми ја искористија пандемијата КОВИД-19 за да ја овековечат стигматизацијата на ромските заедници.
Сцедоци сме на кршење на основните човелпви права додека светската заедница се врти настрана, или со дизајн или одвлекување на вниманието. Едноставно кажано, ромскиот народ постои во системот на апартхејд, особено во Европа, каде ситуацијата е сериозна. Некои од најекстремните примери на злоупотреба нанесени врз племенските луѓе од националните држави како реакција на пандемијата КОВИД-19 ги ​​претрпеа Ромите “.
Одобрувањето на ИРУ го призна Рејчел Валас, специјален советник на потпретседавачот на кампањата Бајден 2020, и амбасадорката Кетрин Расел.

Link: https://global-indigenous-council.medium.com/international-romani-union-makes-us-presidential-endorsement-for-the-first-time-in-its-history-3a85b12d158d

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 393 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот