Во пресрет на изборите во Европскиот Парламент: Ромите се залагаат за Европа, а дали и европските кандидати за нив?

Четврток, 18 Април 2019
Во пресрет на изборите во Европскиот Парламент: Ромите се залагаат за Европа, а дали и европските кандидати за нив?

Затоа што помеѓу Ромите и ЕУ има блиска врска , зошто тогаш проевропски ориентираните кандидати јавно не воспостават контакт со ромскиот гласачки електорат неколку недели пред изборите во Европскиот парламент? На крајот на краевите во Франција и Шпанија има по половина милион Роми. Во Словачка , Унгарија и Бугарија Ромите се помеѓу 5 и 10% од севкупното население во тие држави. Партиите потребно е да ја најдат инспирцијата по примерот во Словачка. Таму на претседателските избори минатиот период победи младата, либерална и проевропски ориентирана кандидатка Зузана Чапутова. Со привлекување на ромските гласови беше дел од нејзината стратегија. По секоја победа во изборниот циклус се заблагодари и на ромскиот електорат и тоа обрачајчи се на ромски јазик. Тоа беше навистина смел и храбар чекор во моментитте кога кандидатите ретко се обидуваат да дадат подршка на Ромите од страв да не ги изгубат гласовите кај мнозинството од гласачите. Уште поважно е дека...

Манифест на АВАЈА

Четврток, 18 Април 2019
Манифест на АВАЈА

АВАЈА претставува граѓанска иницијатива која ги артикулира и промовира интересите на граѓаните Роми до засегнатите страни. Оваа кампања поврзува 10.000 граѓани Роми од 14 градови од државата со цел да го обединат гласот за интересите на заедницата.Ромите се граѓани во оваа држава и бараат активно да учествуваат во демократските процеси и носењето одлуки. Во изминатиот период, Ромите беа “влечени“, “купувани“ и “манипулирани“ да го дадат својот глас за интересите на другите. Многу политичари доаѓаа и ветуваа дека животот на Ромите ќе се подобри меѓутоа сеуште не го гледаме резултатот во заедницата. Од истражувањата поврзани со избори и излезеноста на Ромите, може да се забележи дека 60% од испитаниците учествувале на претходните претседателски избори и имаат доверба во институцијата претседател на државата. Со тоа, оваа иницијатива за претстојните претседателски избори има за цел да ги поттикне гласачите Роми да учествуваат на изборите и да бидат дел од одлучувачите. Со учеството на...

Лигата на Салвини во Лацио, помеѓу Ромите и Класичните кланови

Четврток, 18 Април 2019
Лигата на Салвини во Лацио, помеѓу Ромите и Класичните кланови

Како и дали го поттикнуваат "населението" во римските предградија, дури и сугерираат дека ги истераат имигрантите и Ромите, а потоа прават бизнис заедно? Дали дури и ги користат ромските мафијашки клубови во провинцијата Латина за изборни кампањи, а потоа намигнуваат на CasaPound и Forza Nuova кои, како што кажа градоначалникот на Рим Вирџинија Раги, ја поттикнуваат расната омраза? Оваа приказна за Матео Салвини, која ги истребува криминалците, Ромите и имигрантите, ја извикува правдата. Бидејќи за да добие гласови, тој започнал со непредвидливи потфати кои се микроскопски видливи и во главниот град Рим . И тоа е знакот на времето. Ставот на Лигата е да ги навредува и да ги обележува како криминалци. Во најновите политики од пред една година, Лега Нел Лацио зеде 11,84% во првиот круг, и 16,52% во вториот, надминувајќи ги Форца Италија (но не и петте ѕвезди и Демократската партија). Link: https://www.michelesantoro.it/2019/04/lega-salvini-lazio/

Šutka NEWS

Како го поминаа 8 Април Ромите од Шутка и Топаана?

Како го поминаа 8 Април Ромите од Шутка и Топаана?

„Ова е џунгла. Ова не се трпи. Ова гледај. Ви личи на населба ова? Па ова е катастрофа.“ Кому му значи нешто 8-ми април кога и денес треба да се јаде....

Општина Шуто Оризари ја поддржува ,,Кампањата за н...

Општина Шуто Оризари ја поддржува ,,Кампањата за намалување на нередовно посетување на настава на учениците”

Општина Шуто Оризари ја поддржува ,,Кампањата за намалување на нередовно посетување на настава на учениците” на О. У. ,, Браќа Рамиз и Хамид ”, на тер...

Странски студенти ќе учат ромска музика во Шуто Ор...

Странски студенти ќе учат ромска музика во Шуто Оризари

Професорката по гитара од Израел Хамутал Зимра оствари средба во општина Шуто Оризари за воспоставување на соработка со цел учење на традиционална ром...

Факти за општината Шуто Оризари

Факти за општината Шуто Оризари

Шуто Оризари почнува да се развива кон крајот на 1963, почетокот на 1964 година, со населување на првите жители, претежно Роми. Името потекнува од збо...

Донесена е ОДЛУКА за отварање на Полициско Одделен...

Донесена е ОДЛУКА за отварање на Полициско Одделение во Шуто Оризари

Советот на Општина Шуто Оризари донесе Одлука за отворање на полициско одделение и Одлука за отстапување на објект во сопственост на општина Шуто Ориз...

Д-р Снежана Зоксимовска во Поликлиника Шуто Оризар...

Д-р Снежана Зоксимовска во Поликлиника Шуто Оризари за 3 децении има вакцинирано над 100.000 деца

Во скопската општина Шуто Оризари статистички гледано има најмал процент на противни на вакцинацијатаи најмал процент на заболени од морбили. Ромите о...

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот