Едукација

Јубилеј пет години од Средното училиште „Шаип Јусуф„ од општината Шуто Оризари

Од вторникот 28.01 до четврток 30.01.2020 година СУГС„Шаип Јусуф“- Скопје го прославува патрониот празник и 5 ГОДИНИ од неговото постоење.

Таа програма заврши на 30 јануари со свечената академија организирана во ,,Салон 1919,, која започна од 19 часот.

 

Инаку воспитно-образовна дејност во училиштето се одвива во една училишна зграда со 12 училници и 6 училници со кабинети, 3 канцеларии, 1 наставничка канцеларија, 1 библиотека, 8 помошни простории, 1 фискултурна сала, 16 санитарни јазли и 3 простории подрумски за практична настава.

 

Во училиштето се образуваат ученици кои можат да изберат 3 годишно и 4 годишно стручно образование, ги поседуваме следните насоки:

-Економско-правна и трговска струка – Профил: Економски техничар
-Градежна-геодетска струка – Профил: Градежен техничар
-Здравствена струка – Профил: Медицинска сестра
-Лични услуги – Профил: Фризер
-Угостителско-туристичка струка – Профил: Келнер

Удар и шок врз науката! Докажаа дека Бог постои!

На начин кој науката најмногу го познава и признава, со физчки докази и ДНК, најдена е потврда дека Бог постои.

Во ДНК записот најдена е порака за постоењето која може да се декодира на старо Арамејски јазик, јазикот со кој говорел и Исус Христ. Ова е шок за научниците.

Додека го истражувале постоењето и функциите на ДНК записи и секвенци во човечкиот геном познат како "ѓубре ДНК" (така е наречен заради недостаток на познати функции на тој дел од ДНК), научниците од Институтот за технологија на Вајоминг (ОДП) дошле до сознание поради кое научниот светот е наполно шокиран: јазични експерти идентификувале информации во форма на староармејски јазик кои содржеле порака " со првите зраци на утрото, Бог создал се на земјата и на небото."

Пронајден и утврден е коден систем кој користи симболи, независни низови од 28 вредности. Ваквите низови, за споредба, се систем на кој се темели структурата на составот на зборовите во јазиците кои ги говорат луѓето. По ова, екипата на универзитетот Боб Џоунс трпеливо почнала споредба на овие низови со низовите на сите познати јазици кои се говореле во светот сега, или наназад низ историјата.

И, уследол шок. Пронајден е јазик кој сосема одговара на карактерот на поставените прекини, дупки во ДНК низите кој им се дадени на истрашување. Стариот Арамејски јазик! Јазикот на кој говорел Исус и поголем дел од неговите апостоли.

Link: https://vesnik.com/node/58014

Во Будимпешта ромската ТВ „Дикх„ прави се да ги сруши клишеата

Една од најпопуларните емисии во ромската ТВ„Дикх„ е сапунската опера „Нашиот Сон„ – “Amaro suno” која се емитува од 2015 година.

Другите содржини на оваа телевизија се повеќето општи на ромски јазик, потоа емисијата од гастрономијата и музиката.

Инаку населбата Кишпешт е една од најсиромашните квартови во Будимпешта. Таму се наоѓа у студиото на ТВ „Дикх„ кој сега преку својата програма сега ќе биде достапен во повеќе од три милиони домови во Унгарија, и ќе се бори против стереотипите.

Каналот ќе биде вклучен на три главни локални телевизиски оператори во централноевропските земји која ќе прикажува освен музичка програми ќе нидат и друг продукциски формат како што се дебати и сл.
Инаку во ТВ „Дикх„ има дваесетина вработени со најсовремена технологија.

Инаку во Унгарија живеат помеѓу 500.000 - 800.000 Роми - меѓу 5 и 8% од населението - кои претежно живеат маргинализирани и дискриминирани од остатокот на општеството.


Link: https://www.heraldo.es/noticias/sociedad/2019/09/27/la-primera-television-gitana-del-mundo-nace-en-budapest-para-romper-cliches-1335885.html

Марш за толеранција на различностите во образованието. Училниците се наш одраз - за едукација без дискриминација!

По повод Меѓународниот ден на толеранцијата, Хелсиншкиот комитет за човекови права го организира единаесеттиот Марш на толеранција, кој ќе се одржи на 16-ти ноември, 2019 година (сабота) со почеток во 12 часот.

Маршот ќе започне пред Музејот на град Скопје, преку улица Македонија, до крајната точка на платото пред Универзитетот на ЈИЕ во Старата скопска чаршија.
 
Образованието и младите ќе бидат во фокусот на овогодишното одбележување на Меѓународниот ден на толеранцијата.

Причините се сериозни и секојдневно видливи - најчести извршители и жртви на злосторства од омраза се малолетни лица, а подемот на меѓуврсничкото насилство дополнително се зголемува со користењето на социјалните мрежи.
 
 
На крајот на Маршот предвидено е да бидат одржани неколку говори од претставници на организациите кои ќе ја дадат својата поддршка, секој во својата област на делување.

Настанот е поддржан од МОФ, ХЕРА, Коалиција Маргини, Националниот Ромски центар, Реактор и Национален совет за родова рамноправност (СОЖМ), стои во соопштението на Хелсиншкиот комитет за човекови права

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 158 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот