Прогонот на Ромите честопати е изоставен од приказната за холокаустот. Семејствата на жртвите се борат да го променат тоа

Куруч Шандор имаше околу 7 години кога, во 1938 година, германски војници дојдоа во неговиот град во тогашна Чехословачка.

Еден по еден, пријателите и соседите на Шандор, кои беа припадници на ромската етничка група, беа одведени од страна на Ајнзаз группен, кои беа нацистички безбедносни сили. Наводно биле однесени да ги проверат личните карти, но тие никогаш не се вратиле. На 10-годишна возраст, Шандор видел дека многу други преостанати соседи биле убиени.

Но, момчето имаше музички талент, а војниците сакаа да го слушаат како свири. На сцената, рацете што се тресеа додека ја држеше својата виолина, тој беше сведок на ужасите на германскиот рајх, гледајќи дека жените Ромки поминале покрај неговата сцена да бидат силувани од нацистите.

Шандор, кој почина во 2000 година, успеа да го преживее нацистичкиот прогон заради неговата музика, но стотици илјади Роми беа убиени за време на холокаустот.

Многу повеќе се соочија со прогон, раселување, присилна работа, принудно медицинско експериментирање и стерилизација, насилство и затвор.

Link: https://time.com/5719540/roma-holocaust-remembrance/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 170 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот