Американски Роми - помеѓу традицијата и асимилацијата

Некои припадници на ромската заедница велат дека западниот свет ги препознава низ искривениот објектив на Холивуд или нивна поврзаност со криминалот.

Меѓутоа богата Ромска култура која се развивала во текот на 700 години често проаѓала незабележително. Во еден серијал за американските Роми, се зборува за конфликтот за некои желби на Американците со ромско потекло да ги сочуваат своите интереси и потполно да се интегрираат во американското општество.

Денес е е ден од најважните денови во живото на Алекса Илаја. Тој се подготвува за веридба. Неговото семејство подготвува забава која ќе кулминира со преговор од двете страни во врска со миразот. Алекс е дел од помладата генерација на Роми кои остануваат подолго во училиште, отколку во свое време неговите родители. Тој е прв во семејството кој ќе заврши средно образование. Алекс вели дека тоа е негов личен избор. Вели дека тоа е многу битен момент.

„ Доживотно ќе биде моето име на таблото на училиштето. Тоа ќе го промени мојот идентитет. Кога се запишав во прв клас, несакав да го напуштам школувањето, затоа што имаше многу други култури. Тука имаше Евреи, Руси, Италијанци, и си помислив дека иако сум Ром, не е потребно за цело време да бидам со нив„ - вели Алекс

Џорџ е таткото на Алекс, кој сака да го најде својот идентитет во американското општество. Тој вели дека синот го оставил да продолжи со школувањето од причина со едукација може да се постигне повеќе во американското општество.

„Моите предци не сакаа такво нешто. Ние од нашите родители и дедовци бевме под репресија на тардицијата. Такво нешто нема да дозволам да се случува со мојот син„ - Вели Џорџ Илај. Според професорот на државниот универзитет во Тексас Јан Хенкок - Ром кој емигрирал во САД 1972 година, вели дека Ромите во изминативе векови се држеле до синтагмата дека надворешната едукација го разводнува идентитетот, ид ека според верувањето на Ромите тоа преставува и еден вид „ загадување на личниот идентитет„

Инаку Алексовиот дедо Џон вели дека младите Роми со интеграција во американското општество ја губат ромската култура. Џон се сеќава дека основното училиште го напуштил, затоа што татко му му рекол дека треба да се жени. На веридбата на Алекс по се изгледа ќе се најде некој баланс помеѓу асимлацијата и културната стабилност. Сепак тој во цела таа забава не смее да се отпушти премногу затоа што го чекаат веќе од понеделник неговите училишните обврски.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 178 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот