Фламенко - шпанска форма на игра и музика направена од Ромите

Фламенко е еден вид на шпанска музика и игра кој потекнува од Андалузијаво јужна Шпанија.
Се смета дека фламекото во форма каков што ни е познат денеска датира од 18 век а се состои од (cante), свирење на гитара (toque), танц (baile) и плескање со дланките (palmas). 

Во зборникот на Шпанската кралска академија фламенкото е поврзано со етничката група Роми (Gitanos) со фактот дека тие направиле сериозно влијание на овој жанр.

Во Ноември 2010 година УНЕСКО го прогласил за нематеријално светско богатство.

Инаку Фламенкото настанал во 16 век во Андалузија помеѓу Севилја, Кадиз и Херес  а за постоењето пресудни биле Арапите, Евреите, Андалузијците и најмногу Ромите.
Настанал со мешавина од ромска музика и народна андалузиска музика кој тогаш имала традиција со пеење во придружба на гитара.
Познати термини во фламенкото се:
Оле е иермин кој изразува воодушевување во перформансот на фламенкотом и преставува форма на шпански сленг од зборот „дојди“ (на шпански venga

Терминот Duende е специфично чувство во фламенкото. кога изведувачот чувствува длабока душевна врска помеѓу музиката и публиката.
Tener duende („Да се има Дуенде“) значи да се ума душа повисока состојба ма емоција и терминот е често поврзан со фламенкото. Уметничкиот и музичкиот израз посебно е направен од формата дуенде што значи вила, гоблин, мистично суштество во шпанската митологија.

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 188 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот