Средношколци го напуштаат училиштето затоа што немаат мотивација за образование

Околу 5 % од младите на возраст од 18 до 24 години во БиХ имаат завршено најмногу 2 класа средно училиште, додека во земјите од ЕУ процентото е околу 10,6 %

Целта на стратегијата на ЕУ е дека тој просек до 2020 да биде 10% се вели во извештајот за социјално вклучување во БиХ за 2017.

Информациите од овој извештај покажуваат дека состојбата во регионот во Црна Гора е слична како во БиХ, додека во Србија и Македонија имаат поголем процент на напуштање на образованието од оној во БиХ. Во Србија тој процент е околу 7% а во Македонија 10%.

Според извештајот од Дирекцијата децата најчесто го напуштаат школувањето оти немаат доволно интерес и мотивација и без голема подршка од родителите и чувство на сигурност внатре во семесјтвото.

Најзагрозена категорија на децата кога станува пристап доп образовението се деца со посебни потреби , социјално ранлива категорија и децата Роми.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 170 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот