Училиштата ширум Македонија забрзано се празнат: Секој месец ни заминува по некое дете во Германија, Швајцарија, Италија

Бројни се македонските училишта од каде децата се испишуваат, и заминуваат во странство заедно со родителите.

Дел од учениците веќе заминале, а некои допрва најавуваат дека ќе го прекинат школувањето во Македонија.
Таков проблем има и во оние населени места каде има и ромска популација. Такви случаеви се во општините Ш.Оризари, Гази Баба. Ѓорче Птеров,
Истовремено и во Битола, Штип, Прилеп, Тетово, Гостивар, Куманово и во остантите градови и општини низ Македонија
Илустративно например во едно од училиштата во Битола каде имаше и Ромски ученици во учебната 2014 /15 настава посетуваа 59 ученици, а веќе две години подоцна тој број изнесува 31 ученик Ром
Во друго училиште во 2012 имало 71, додека во учебната 2016/17 тој број е 43.
Слични сосотојби со намалување на бројот е и во останатите општини, и евидентно е дека бројот на ученици е се помал и помал, поради заминување во странство на нивните семејства најповеќе од економска несигурност и евентуално „подобро утре„.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 149 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот