Роми на Западен Балкан: Потребна е радикална промена во политиката

И покрај различните иницијативи на ЕУ, состојбата на ромското население во Западен Балкан не се подобри во последните години. Време е за радикално размислување во Берлин и Брисел: тие треба да го препознаат антиромското расположение како основна причина за дискриминација врз Ромите, да развијат нови мерки за борба против тоа и да создадат конкретни изгледи за Ромите на локалниот пазар на трудот.

Антиромското расположение ја карактеризира состојбата на Ромите во Западен Балкан

Следниве податоци за состојбата на Ромите даваат увид во неефикасните политики во последните години на национално и на ниво на ЕУ и ја покажуваат потребата за радикална промена. Податоците за помладата ромска популација беа намерно избрани, бидејќи помладата популација во теорија требаше да има најголема корист од инвестицијата во последните години, вклучително и обемната инвестиција во образовни мерки.

Во 2017 година, 78% од младите Роми (на возраст од 18 до 24 години) во Албанија не биле во образование, вработување или обука (НЕЕТ). Во Босна и Херцеговина учеството е 86%, во Косово 78%, во Црна Гора 82%, во Северна Македонија 74% и во Србија 73%.

За мнозинството население во Западен Балкан, соодветниот процент на млади е помеѓу 33 и 59%; во ЕУ, просечната стапка е 14,3%, додека во Германија стапката е само 8,6%.

Кај младите Роми на возраст меѓу 18 и 21 година, помеѓу 31% (Црна Гора) и 69% (Северна Македонија) имаат завршено задолжително образование; Спротивно на тоа, дипломирале 93% до 96% од мнозинското население во сите земји од Западен Балкан.

Link: https://peacelab.blog/2019/12/roma-in-the-western-balkans-a-radical-shift-in-policy-is-needed

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 65 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот