Во Скопје вчера се одржа третиот „РЕДИ Самит 2024“

Во Скопје на 28 февруари официјално беше отворен  третото издание на „РЕДИ Самит 2024“, со поддршка од страна на ЕУ. На официјалното отворање на самитото се обратија вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи , министерот за труд и социјална политика Ѓоко Велковски, директорот на новата Ромска Фондација Жељко Јовановиќ и др. .

Ова трето издание на Самитот РЕДИ служи како витална платформа за дијалог, соработка и размена на знаења меѓу владините претставници, експертите, креаторите на политиките, бизнис лидерите, претставниците на граѓанското општество и студентите. Годинашниот самит, на тема „Инклузија на Ромите во зелени и дигитални иновации и еднаквост во управување со животната средина“,ги истражува иновативните стратегии, политики и партнерства за поттикнување на инклузивен раст и социоекономско зајакнување во маргинализираните заедници.

Во рамки на самитот беа организирани панел-дискусии во кои учествуваа истакнати лидери и експерти од покриените области. Се одржаа и сесии за отклучување можности за ромско претприемништво, промовирање инклузивен раст и премостување на празнините во транзицијата кон одржлива зелена енергија.

-Длабинско истражување на можностите и предизвиците во зелената и дигиталната револуција за маргинализираните и ромските заедници. Можности за вмрежување и саем за претприемништво на кој ќе учествуваат ромски претприемачи од државата и регионот, се вели   во соопштението од „РЕДИ Самит 2024“

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 70 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот