Дали преку Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот, може да се реализира и идеата за профункционирање на Историски Ромски ресурсен центар (ИРРЦ)

Во изминатиот период во рамките како една од превземените активности од страна на Владата на Р.С. Македонијаи формирано е Координативно тело за изготвување на Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот.

Како претседател на тоа тело е назначен Роберт Алаѓозовски, а во тоа тело учествуваат и разни други владини, членови на меѓународни институции, невладиниот сектор и други.

Во периодот кој помина беа одржани повеќе состаноци и дискусии во изготвување на Нацрт текст за изготвување на Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот.

Инаку овој Нацрт текст преставува документ кој прв пат се подготвува во РСМ и е од посебно значење бидејќи треба да иницира активност и да ги зајакне процесите на комуникација и соработка помеѓу различните култури и заедници во насока на создавање на општество кое е фер и правично и ги прави сите граѓани подеднакви.

Нејзината цел е да се создаде општество во кое секој ќе се чувствува како припадник на „едно општество„ и преку неа да се спроведат препораките на меѓународните тела на ОН, СЕ, ЕК како и ОБСЕ.

Воедно ова преставува и еден „добар ветар во грб„ за да се изреализира една идеа (проект) од страна на ЗРДИЦМ заедно со помош од државата и партнер организации профункционирање на Историски Ромски ресурсен центар (ИРРЦ). Замислата и идеата е тој Центар да профункционира во Музејот на музиката и уметноста Стево и Есма Теодосиевски.

Инаку Координативното тело на изготвување на нацрт текстот Националната стратегија за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот според нивна перцепција постојат огромни шанси и капацитети да профункционира оваа идеа.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 397 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот