Според пописот од 2022 година, во Србија има 131.936 Роми

Според последниот попис на населението од 2022 година, ромската национална заедница во Србија брои 131.936 членови.

Србија преку нормативни акти, како што е Стратегијата за социјална инклузија на Ромите и Ромките во Србија за периодот 2022-2030 година. година и следејќи го Акциониот план, се стреми да ја подобри положбата и да се интегрира во општеството која често ја маргинализираше социјалната група. „Преку нормативните акти, како што е Стратегијата за социјална инклузија на Ромките и Ромките во Република Србија за периодот 2022-2030 година и придружниот Акционен план, Република Србија се стреми да ја подобри положбата и да го интегрира овој сè уште често маргинализиран социјална група во општеството. Ромската заедницата во Србија, според последниот попис на населението од 2022 година, има 131.936 членови, кои живеат низ целата земја. Ромите во Србија имаат право на свој јазик и писмо, а децата од ромска националност можат да учат тоа во училиште како изборен предмет.“ се наведува во соопштението на министерството.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 319 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот