„Песни на Ромите“ - Илустрација на поезија

„Песни на Ромите“ е книга со песни, составена од полскиот ромски поет Папуча, која ја илустрирав и дизајнирав како дел од првиот учинок проект за време на мојот курс во НИД.
 
Проектот започна со мојот интерес, како важна личност, во животот на ромскиот народ во Европа, чии уникатни, но честопати трагични искуства го формираа нивниот колективен идентитет низ годините.

Со потекло и традиции што можат да се следат на разни номадски племиња во Индија, Ромите денес се меѓу нивното „темно“ минато и многуте предизвикувачки начини напред, и сè уште се соочуваат со секојдневно прогонство и борби.
 
За време на почетната фаза на истражување и истражување, наидов на песните на големиот поет Бронислава Вајс, пошироко познат како „Папуча“. Нејзиниот глас се чинеше дека е совршена претстава на Ромите, а едноставните, но срдечни песни го фаќаат духот на нејзиниот народ со јасност и искреност.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 282 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот