На средбата со претседателот на ИРУ Зоран Димов, францускиот амбасадор Н.Е. Кристиан Тимониер ја потврди својата целосна подршка за донесената Резолуција за формирање на Независно тело -Ромски Омбдусман

Во рамките на одличната соработка помеѓу Интернационалната Ромска Унија - ИРУ и Француската Амбасада во Република Северна Македонија и Н.Е. Кристиан Тимониер на 19 јули годинава се одржа средба во просториите на Амбасадата , каде ги разменија своите мислења и ставови во врска со Ромите како во државата така и надвор од неа.

Ова е доказ дека француската амбасада е отворена за соработка и подготвена да ги подржи сите иницијативи и акции кои ги превзема Интернационалана Ромска Унија - ИРУ во последниве години.

Една од тие подржани акции каде јасно и недвосмислено ја покажа француската влада преку Амабасадорот Кристиан Тимониер е и последниот Парламентарен собир на ИРУ кој се случи на 28 и 29 јуни оваа година во Скопје, кога беше презентирана иницијативата за подоцна да биде донесена и одлука во форма на Резолуција за основање на Независно тело - Ромски Омбдусман во меѓународен оквир.

На тој собир Н.Е. Кристиан Тимониер пред сите членови и делегати на ИРУ и присутните гости истакна дека неговата Влада ка подржува оваа иницијатива која подоцна беше донесена во форма на Резолуција, како и подготвеност за нејзино целосно функционирање, чије седиште ќе биде во Стразбур и Женева.

Воедно и во новоформираното тело покрај другите како нејзин член е и Н.Е. Кристиан Тимониер.

По повод тој настан Претседателот на ИРУ Зоран Димов за време на вчерашната средба му додели Плакета -Благодарница во име на ИРУ, каде исто така од стана на амбасадорот Тимониер беше кажано дека ќа ја продолжи заложбата за заедничка и продлабочена соработка и во периодот кој доаѓа, со акцент дека новоформираното Независно тело -Ромски Омбдусман ќе придонесе многу повеќе во полето од почитување на фундаменталните човекови права, во борба против дискриминацијата како и елиминација на нетолеранцијата и кршење на правата на Ромската нација насекаде низ светот.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 304 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот