Тројцата Европски пратеници, Ливија Јарока, Ромео Франц и Питер Полак, со силна подршка за иницијативата на ИРУ - Ромски Омбдусман

Во рамките на Конференцијата во Брисел во Европскиот Парламент која се одржа на 1 Октомври за идните политики на Ромите кој се фокусира на наодите за евалуацијата на рамката на ЕУ, како и на опциите за нивно решавање во потенцијална иницијатива по 2020 година, свое учество покрај европската политичка елита имаше и претседателот на ИРУ Зоран Димов.

Како еден од сегментите за активно политичко учество на Ромите во ЕУ делување беше и преставена една идеа и одлука од страна на ИРУ - Ромскиот Омбдусамн.
Силна и безрезервна поддршка имаше од сите оприсутни на конференцијата, но мора и да се истакне дека и потпреседателт на ЕП Ливија Јарока од Унгарија, како о пратениците Роми во ЕП Ромео Франц од Германија и Питер Полак од Словачка дадоа своја цврста и силна подршка и заложба во врска со Ромслиот Омбдусамн.

Ова е за прв пат високи политички фигури од ЕП да дадат своја подршка за еден ваков значаен и многу важен институционален сегмент, а тоа е иницијативата и одлуката на ИРУ за формирање на Ромскиот Омбдусман.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 225 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот