Бразил: Ромското семејство Валенцуела доби признаније од градот Сао Паоло за нивната досегашна работа, а претседателот на ИРУ Зоран Димов им испрати искрени честитки

Во самато писмо Претседателот на ИРУ зоран Димов вели:
Ви благодарам на организаторите што ми дадовте можност да споделам неколку зборови со сите вас. За мене е голема чест да бидам дел од оваа манифестација, каде ја цениме нашата напорна работа низ годините.
ИРУ е единствената глобална ромска организација. Ние сме претставници на сите Роми. Во овој момент ИРУ веќе има специјални делегати на ИРУ во 55 земји. Во организацијата ИРУ, терминот „Роми“ ги вклучува и Синти / Мануш, Кале, Кале, Романичалс, Бојаш / Рудари, Патници, Јениш, „Генс ду патување“, како и други групи и сите лица кои се идентификуваат себеси како Роми. ИРУ ги штити глобалните културни права, ромскиот идентитет и вредните традиции на Ромите. Горди сме што богатата ромска култура е добро позната и ценета.
Пред пандемијата „Ковид-19“, Ромите беа неформални ромски претприемачи и егзистенцијата се засноваше на неформалната економија, како што се улични продавачи, неформални рециклери, работници, музичари и други уметници. Ромите се обидоа да го задржат својот скромен животен стандард под огромен економски притисок, без минимален приход и се обидоа да дејствуваат и покрај ризикот од инфекција со Ковид-19.
Но, во вакви времиња можеме да видиме кој бил таму за луѓето во неволја. Во вакви времиња конечно можеме да кажеме дека напорната работа се исплати. Овие луѓе, семејството Валензуела, Јованка и Родриго Валензуела направија многу за нашата култура и затоа сме горди, а горд е и Сао Паоло. Јас сум толку среќен што денес му ја славиме културата, историјата и ритуалите на нашиот народ, што сме заедно обединети како едно, затоа што тоа е начинот на кој можеме да ги постигнеме нашите цели. Ова е неверојатна можност да ги обединиме сите и со оваа партија создаваме можности за работа, објавувајќи проекти кои вклучуваат културна свест, танцување, работилници за готвење и изработка, и многу повеќе за да можеме да растеме заедно посилни.
Ви благодариме за поддршката за градот Сао Паоло и несебичната помош и честитки за наградата.

Претседател на ИРУ
Зоран Димов

Link:

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 147 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот