Претседателот на ИРУ и координаторот на Мрежата за системски решенија Зоран Димов на средба со преставници од француската амбасада во Скопје

Војната во Украина бегалската криза, и состојбата со бегалците Роми од Украина, како и напорите кои ги прави мрежата за застапување и системски и трајни решенија за интехрација на Ромите во Северна Македонија беа дел од разговорите и презентацијата на Претседателот на ИРУ Зоран Димов како и коордиинатор на мрежата за системски и трајни решшенија. Тој своите гледиштса и ставови ги престави на преставниците од Француската амбасада во Скопје на г-дин Иго Бештел – Советник за култура и техничка соработка  како и Директор на Францускиот институт во Скопје и г-ѓа Џули Маравал аташето за соработка при француската амбасада.

Димов ја истакна загриженоста и воедно нееднаквиот пристап кон бегалците Роми од Украина на граничните премини и воедно при велз во други држави од ЕУ.

Истовремено на ниво на нашата држава ги престави плановите и реализацијата на Стратегии за Ромите како и една од многубројните превземени акции како што е Педагошките асиситенти.

Во тој сегмент и Иго Бештел и Џулли Маравал, се подготвени да дадат свој придоенс во реализација на тие активности.

На крајот од средбата Димов во име на Мрежата ја додели Благодарницата за особен придонес и поддршка на Ромската заедница која француската амбасада ја доби минатата година поповод 50 години од ИРУ и Меѓународниот ден на Ромите 8 Април. Таа беше доделена сега поради познатите протоколи поврзани со Ковид 19 кое беа на сила минатата година.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 301 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот