Чаковец, Хрватска: Работен состанок за Ромите - без присуство на Роми

Во меѓумурската жупанија на 24 јануари се доржа работен состанок со министерот за демографијам семејство, млади и социјална политика Нада Мурганиќ и зам.министер Маја Кнежевиќ Вучиниќ.

Главата тема на овој состанок беше нарушената состојба со безбедност у воочени проблеми со ненаменско корситење на социјалната помош. Иако на состанокот се зборуваше за Ромите- ниту еден преставник на Ромите не беше поканет да присуствува на овој состанок каде темите беа важни и за ромската заедница.

Членот на општинското собрание во Меѓумурие , Матјаш Оршуш, кој воедно еи член на Одборот за превенција, го коментираше апелот на градоначалникот дека „потребно е да се размисли и да им се овозможо на голем број ромски семејства кои се повеќе бараат на доделување на недвижности во депопуларизирани региони на Хрватска , и кој се во сопственост на државата„ и таа состојба е опишана како тфрлање на решавање на тие проблеми во корист на жупанијата и росмката заедница.

“Во вашата идеа за иселување на Ромите во депопуларизирани региони во Хрватсја, гледам само ксенофобија и оправдан страв дека ромската заедница во блиска иднина на изборите ќе може да гласа за заменик градоначалник од вашата партија наместо од редовите на ромското национално малцинство во Меѓумурие.

Link: http://www.romskiportal.com/2019/01/28/radni-sastanak-o-romima-bez-roma/?fbclid=IwAR03E4FGR5xB9vlpum-j-eGLZtLOw80KivEoV7XZnBgt2YrdqSw_V0mxjBM

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 360 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот