Зошто заедницата на Патници има толку голема стапка на самоубиства?

Стапката на самоубиства во заедницата на Патници е шест пати поголема од општата популација, според Студијата за здравјето на сите патници во Велика Британија. Ова се зголемува до седум пати поголемо кога се фокусирани на машката популација во заедницата на Патниците, која изнесува 11% од смртните случаи на Патниците и се одговорни за самоубиство. Предрасудите, сиромаштијата и недостатокот на достапни услуги се покажаа како трагична комбинација за една од најзагрозените групи во Велика Британија и Ирска.

За време на ирските претседателски избори во октомври, климата на страв за Патниците беше засилена со високо објавените коментари на кандидатот Питер Кејси.

Во услови на дискриминација и повеќе општествени бариери, лошото ментално здравје достигнало критична точка во заедницата - истражувањето од 2017 година покажало дека 82% од анкетираните Патувачи лично биле погодени од самоубиство.

И покрај преовладувањето на сиромашните ментални здравствени проблеми, и недостигот на културна компетентност во здравствената служба и моќната стигма во заедниците на патниците, ги спречуваат луѓето да бараат помош.

Link: https://theovertake.com/~beta/suicide-in-the-traveller-community/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 118 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот