Бугарија - Протест на Ромите против расизмот и антициганизмот!

По шести пат оваа година, Ромите од Бугарија демонстрираа не само во Софија, туку и во Ден Хаг и Брисел против на антициганизмот и расистичката политика против Ромите во Бугарија.

Само во Ден Хаг 500 од нив учествуваа на протест! Пред се, тие се противат на "План за интеграција на несоцијализираните Роми", кои бугарската влада има намера да ги спроведе како дел од стратегијата на ЕУ за вклучување на Ромите.

Расистичкиот план вклучува задолжителни "социјални услуги" за лицата над 16 годишни, "необразовани и невработени" Роми да бидат испратени во "центри за обука" и намалување на социјалните бенефиции за невработените Роми или ако не ги испраќаат децата на училиште.

Покрај тоа, "доброволните безбедносни единици" треба да ги контролираат областите каде што особено живеат Ромите!

Link: https://www.newepoch.media/single-post/2019/03/15/BULGARIA---Roma-protest-against-racism-and-antiziganism?fbclid=IwAR20sFSJNFN-URcFDCdOtZKh2q7E7Zbr1JUzX23fnl3WuUu9_ewhc8wYOAI

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 45 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот