Ако победел Хитлер, вака би изгледал главниот нацистички град на светот

Проектот започнал во 1937-ма година. Направена била огромна макета, а цели делови на градот Берлин биле отстранети, се во исто време додека се планирал холокаустот. Хитлер визијата на својата нацистичка дистопија сакал да ја нарече "Welthauptstadt Germania" и требало, во теорија, да биде готова во 1950-та година.

Шпер веќе го импресионирал Хитлер со својата работа во Нирнберг, каде намерно реинтерпретирал класична архитектура во масивни и многу нацистички градби осмислени да исплашат и да ја зголемат моќта. 

Идејата на Шпер и Хитлер била да се земат сите монументални згради, булевари или скулптури кои Европа ги има и да се направат копии, само неколку пати поголеми. Повеќето од тие убавини би биле на седум километри долгиот булевар кој најдобро би ја илустрирал големината и моќта на нацистичка Германија.

На југот би се наоѓала триумфална капија, како онаа во Париз, само шест пати поголема. На север, булеварот би се отворил кон ледината за одржување на паради.

Link: https://tocka.com.mk/vesti/289516/ako-pobedel-hitler-vaka-bi-izgledal-glavniot-nacisticki-grad-na-svetot

https://www.youtube.com/watch?time_continue=960&v=dOXmrVR00RI

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 219 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот