Роми во Габрово, колатерална штета помеѓу два пламена

Постојаната конференција на Ромите беше во тесна врска со повеќе од 100 семејства принудени да ги напуштат своите домови од организираните банди во Габрово. За време на посетата на овие семејства, имаат чувство на страв и терор, а драмата во нивниот живот станува огромна човечка трагедија.

Без надеж, знаејќи дека нивните тековни маки се речиси невозможно да се надминат. Две од најоддалечените семејства останаа без домови, додека бандите ги запалија во бруталниот напад. Оваа ситуација е под човековото достоинство и неприфатлива за Европа во 21 век.

И покрај сето ова, ромските семејства покажаа неверојатна решителност да се вратат во своите домови и во нормални животи. Тие сакаат нивните деца да се вратат на училиште и сакаат да се вратат на своите работни места.

Во исто време, не-ромските врсници во Габрово продолжија да го потикнуваат ова насилство и омраза кои произлезе од скорито протест.
Организаторите ги опишуваат Ромите како привилегирано малцинство во Бугарија, која е одговорна за бедните услови за живеење во Бугарија.

Повеќето од нив не знаат да ја прифатат реалноста дека Ромите немаат никаква врска со слабиот интегритет и владеењето на главните јавни институции, директно предизвикувајќи бедни животни услови за сите Бугари, вклучувајќи ги Ромите.

 

Link: https://romastandingconference.org/roma-in-gabrovo-collateral-damage-between-two-fires/

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 139 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот