Еве кој стои зад протестот против дел од Ромите на улиците од мирното Меѓумурие

Протестите "Јас сакам нормален живот" кој се одржаа во саботата во Чаковец веќе ги објавија првите резултати.

Министерот за внатрешни работи, Давор Божиновиќ, рече дека секое локално населба ќе го добие својот полицаец за контакт.

Ова е прв чекор во решавањето на проблемите со кои Меѓумурието веќе се присутни 20 години. Сето ова го започна еден 19 годишен Хрват.

Првиот потег што доведе до протест беше направен на ФБ од едно 19-годишно момче преку својот ФБк.

"Многу сум среќен што луѓето разбраа и милсев дека нема никој  да присуствува. Јас и мојот другар Ален рековме: „Не ќе треба полиција за обезбедување за протестот затоа што можеби ќе дојдат 20-30 луѓе. Но видовме колку луѓе дојдоа„ рече организаторот Тин Хрговиќ.

Некои напоменуваа дека во овуие протести и свои барања имаа и група на екстремна десница но не беа тие повикувачите.

Истовремено се гледа дека тоа беа народот кои излегоа, а не други иницијатори.

"Ова е нашата Хрватска поделена на црвено и сино и тоа е најголемиот проблем. Исто и политиката прави големи проблеми„ рече Ален Пансер, организаторот на протестот.

Протестот беше поддржан од градоначалникот на градот Чаковец и градоначалник на СДП, Стјепан Ковач.

"Особено ми е мило што Меѓумурје  работи, сигурно, сам и без мешање на други," не. Морам да кажам дека сум задоволен со бројот на луѓето кои дојдоа и тоа во последните пет до дванаесет, нешто треба да се промени ", вели, градоначалникот на Чаковец.

А промените бараат целото општество да биде вклучено во неа.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 148 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот