Република Хрватска е потребно да им плати оштета на Ромите чии семејства беа убиени од властите на тогашната НДХ

Европските народи негуваат различни историски наративи, имаат различни обичаи и културни обрасци , и односот на различни предрасуди кон поинаквите. Но сепак нешто и ги обединува : во сите европски држави најдискриминирана етничка заедница се Ромите.

Трагичната и тажната историја на ромската заедница во Европа кулминирала за време на Втората светска војна , каде во делови на континетот во сенка на познатиот нацистички геноцид над Евреите. се спроведе темелно етничко чистење на Ромската и Синти популација.

Можност за да се елиминираат непосакуваните сограѓани не ја пропуштија ниту Хрватите , и дел од нив : усташите од крајот на 1942 во Јасеновац , и на други места ги ликвидираа скоро сите Роми кои живееа на тогашната територија на НДХ .
Геноцидот врз Ромите со децении беше премолчуван и тек во последниве години јавноста можеше да се слушне во хрватската јавност повеќе за овие ужасни случувања.

Во склоп за напорите да се спасат од заборав на трагедијата на хрватските Роми , неодамна во зидание на Институтот за општествени науки , Иво Пилар и германската фондација Erinnerung, Verantwortung und Zukunft - EVZ ја објавија книгата “Ромите во Втората Светска Војна во НДХ 1941.– 1945.”, е замислена како прирачник за наставници. Книгата беше преставенана овогодишниот Клиофест, најважната хрватска манифестација за популаризација на исторските факти, која се одржа во Загреб.

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 127 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот