1-ви и 2-ри Август за Спомен-свеченоста на Ромите Холокауст во Аушвиц

По повод Денот на одбележување на холокаустот на Ромите ќе се одржи меѓународна конференција за тоа како се прикажува меморијата на Ромите во уметноста и културата - формите и ресурсите за нејзино зачувување и толкување - како и за борба против антициганизмот.

Конференцијата ќе се одржи на 1 август во Краков, Полска и е организирана од Централниот совет на германските Синти и Роми, Документација и културен центар на германските Синти и Роми, Европскиот ромски институт за уметност и култура и интернационал Мрежа на ромски млади.

На 2 август, на поранешниот нацистички концентрационен логор во Аушвиц, Централниот совет на германските Синти и Роми, Здружението на Ромите во Полска и музејот Аушвиц ќе одржат годишна комеморативна церемонија за Денот на одбележување на холокаустот на Ромите.

Оваа година, на 75-годишнината, ќе присуствуваат сведоци, преживеани, нивните роднини, претставници на владите во светот и делегации од различни меѓународни организации.

Во текот на ноќта од 2 август и раните утрински часови на 3 август 1944 година, нацистите убија речиси 2 898 Синти и Роми во гасните комори на концентрациониот и истребувачки логор Аушвиц-Биркенау.

Исто беа убиени и многу Роми во концентрационите логори во Челно, Треблинка, Мајданек, Собибор и Бежзец.

Жртви Роми кои беа ликвидирани тешко може да се проценат, кои беа убиени, а потоа закопани во масовни гробници во шумата. Ромите од цела Европа го одбележуваат 2 август како Денот на холокаустот на Ромите.

Денот официјално беше прогласен од Европскиот парламент во 2015 година како "Европски ден на денот на холокаустот на Ромите". Се проценува 500.000 Роми и Синти кои беа убиени во окупирана Европа.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 138 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот