На денешен ден во 1944 година, 800 деца Роми беа ллликвидирани со гас во Аушвиц

За време на холокаустот, не беа само Евреите кои настрадаа пред нацистите, иако тие го носеа товарот на расизмот и истребувањето од страна на Германците и нивните сојузници за време на Втората светска војна. И Римите беа прогонувани и за време на владеењето на Хитлер и неговите крвници.

 

Нацистите во нивниот логор на смртта во Аушвиц собраа 800 деца, меѓу кои и над 100 момчиња на возраст од 9-14 години на овој ден. Како се дозволи ова некогаш да се случи?

 

Ромите ги мразеа нацистите, дефиницијата за она што претставуваше Ром за нацистите беше често исто како и она што претставуваше Евреин во расистичките списи на Третиот рајх. Уште во 1937 година, групата на Роми започнуваа да се прогонуваат во Германија.

 

Германците не направија малку за да ги прикријат своите убиствени планови. Во 1937 година, д-р Роберт Ритер, расист со медицинска диплома даде презентација во Париз за тоа што ќе биде расна дефиниција на Ромите, бидејќи Рајх ги сметаше Ромите за „социјални“. Во декември 1937 година, Хајнрих Химлер издаде указ со кој се дадоа основа да се апсат луѓе, не за сторени кривични дела, туку за „асоцијални“.

 

Link: https://sofrep.com/specialoperations/day-1944-800-gypsy-children-gassed-auschwitz/?fbclid=IwAR3lDMaVaobkpr8kiutjilGYM21xX-vgpBXQgp6MS6dJSD8SQjjYtLYlGro

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 269 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот