Google доделува 625.000 евра за борба против говор на омраза кон Ромите

Проектот на оваа организација се состои од низа активности наменети за подбро препознавање , надзор, извештаи и сузбивање на говорт на омраза на интернет против ромската заедница , а кампањата на социјалните мрежи ќе споделува позитивни стории за Ромите.

 

Двете организации со седиште во Белгија, ERGO Network и Mobile School,добија од  Google преку милион евра за борба против ширење на говор на омраза на интернет.

 

Проектот на Конгресот за сигурност на интернет во Брисел ја престави директорот на Google за Европа, Мат Бритин.

 

Како што напомена, Google има важна улога во одговорноста да држи штетна и илегална содржина понастрана од своите платформи , но сепак компанијата не може тоа сама да го постигне.

 

Минатата година компанијата распиша повик до организациите кој се активни во полето на борба против омразата,  екстремизмот, како и сгурност на децата на интернет. Како што напомена Бритин се пријавија повеќе од 800 организации . По пат на својата филантропска филијала  Google.org, компанијата успеа да присобере 10 милиони евра за подршка на 29 одбрани фирми од 14 држави, информираа белгиските медиуми.

 

Во Белгија организацијата ERGO Network доби 625.000 евра за борба против омразата насочена кон Ромите во различни држави.

 

40 млади од ромската заедница ќе се обучуваат во подигање на свеста , а ќе се вложат и напори за подбра контрола на проблемот.

ERGO Network тежнее кон решавање на проблемот на говорот на омраза насочен кон Ромите  во неколку европски држави.

 

Проектот на оваа организација се состои  од низа активности наменети за подбро препознавање , надзор, информирање и елиминирање ма говорот на омраза на интернет против Ромите и ромската заедница , а кампањата на социјалните мрежи исто така ќе споделува позитивни приказни за Ромите.

 

Непрофитната мобилна школа  (Mobile School) исто доби 490.000 евра за развој на дигиталната алатка под името „Streetsmart“. Оваа организација се обидува да ги спречи малдите ширум светот да влегуваат во групи на екстремисти со тоа што ќе постават образовен програм на улиците.

 

Link: http://www.portal-udar.net/google-daje-625-hiljada-eura-za-borbu-protiv-govora-mrznje-prema-romima/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 486 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот