„Од Цигани сапун“ и понатаму се слуша во Бугарија

Европскиот центар за правата на Ромите (ERRC) овој месец испрати писмо до претседателот на Советот за електронски медиуми во Бугарија, за да го извести Советот за дискриминаторски однос кон Ромите со наслов „Од Цигани сапун“ , што ја користи порталот „Бугарско знаме„. Советот за електронски медиуми треба да го предупреди порталот и да побара од нив да ја отстранат ознаката, но таа приказна не треба да застане тука.

Проблемите со кои се соочуваат мажите и жените Роми во Бугарија се навистина многу, и многу од овие проблеми неодамна се зголемија и засилија. Сето ова ни станува јасно дека отстранувањето на етикетата на омразените Роми како „Сапун„ од онлајн платформата, иако е добредојдено, не е и не може да биде доволно.

 

Link: https://phralipen.hr/2021/08/17/cigane-u-sapun-i-dalje-se-cuje-u-bugarskoj/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 576 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот