Норвешката полиција имаат посебна регистрација за Роми

Норвешката полиција направи свој таен регистер на Роми. Во тој регистер се запишани деца Роми и починсти Роми. , и воедно роднинските врски меѓу Ромите, информира норвешкиот весник Aftenposten.

Солвор Мјоберг Лауритцен од Осло ја започна оваа анализа откако полицијата го обелодени овој документ за време на еден настан во полициската академија.

Полицијата на за оваа информација д весникот напомена  дека овој документ е во пполициските архиви  во полицискиот реон Ост и оваа регстреција е „релативиѕирана и анонимна„ и не е достапна за јавноста, кои се лицата кои се регистриани на тој  список. Листата содржи 650 лица.

Link: https://sverigesradio.se/artikel/policia-ando-norvego-inkren-registra-pe-rom?fbclid=iwar2_-s5xsurxr4ta2km6jfs0le8xttba_e5krnte0tztraqjgz5xumcyrsc

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 135 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот