Едногласно прифатено: „Плоштад Николае Георге“, историска одлука во Романија

Генералниот совет на општина Букурешт, на 29 февруари 2024 година, го одобри проектот за резолуција во врска со именувањето на јавниот простор лоциран на раскрсницата на улиците Sfinții Apostoli и Dr. Raul Orleanu во секторот 4 како „Плоштад Николае Георге“.

„Плоштадот Николае Георге“ е првиот јавен простор посветен на меѓународно реномираната ромска личност која во текот на неговата кариера се истакна по својата морална сила, посветеност и енергија канализирана во процесот на признавање на Ромите како национално малцинство. Оваа почит на личноста на Николае Георге и на неговата борба за човекови права означува ново поглавје во историското помирување меѓу ромското малцинство и мнозинското население. „Плоштадот Николае Георге“ станува симбол на мултикултурализмот, инклузијата и демократските вредности.

Барањето за именување на плоштадот беше поднесено од Ромскиот образовен фонд, граѓанската платформа Аресел, Здружението за развој на ромски претприемништво (REDI) и Европскиот ромски институт за уметност и култура (ERIAC).

Градоначалникот Никушор Дан изјави: „Социологот Николае Георге беше најголемиот ромски етнички интелектуалец во Романија, познат по неговата вклученост во ромскиот граѓански активизам во нашата земја. Пред Револуцијата, тој го привлече вниманието на Секуритате (тајната полиција од комунистичката ера) со испраќање напис до Радио Слободна Европа во кој се осудува ксенофобијата и расизмот во политиките на Комунистичката партија.

По 1989 година, тој ги интензивираше своите напори, играјќи клучна улога во признавањето на ромската заедница како национално малцинство. Беше на различни функции, меѓу кои и потпретседател на Меѓународната ромска унија и основачки член на една од најпрестижните невладини организации „Ромаски Крис“. Од 1999 до 2006 година, Николае служеше како висок советник на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) во Европа. Неговата над 40-годишна професионална работа во служба на ромската заедница со право го става меѓу големите активисти за човекови права во светот.

Ја изразувам мојата благодарност до генералните советници за поддршката на овој проект и до г-дин Ципријан Некула за оваа иницијатива“.

 

Link: https://www.romaeducationfund.org/unanimous-approval-nicolae-gheorghe-square-a-historic-decision-in-romania

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 228 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот