Историја на шпански Роми и Хитанос во Шпанија

Историјата на шпанските Роми е посложена од еден од патувачките просјаци - тие беа суштински дел од развојот на модерната шпанска култура.

Кога пристигнале Ромите во Шпанија?
Додека засегнатите семејни групи талкаа, дојдоа во Шпанија. Како и сите патници пред тоа, некои наидоа преку Пиринеите и другите низ Средоземното Море.

Најраниот познат документ во врска со Ромите во Европа датира од 12 јануари 1425 година. Алфонсо V од Арагон издаде безбедносно однесување преку неговото кралство, кое се протега од Пиринеите јужно од Валенсија, опфаќајќи североисточна Шпанија.

Безбедното однесување му било издадено на "Сер Џон од Малиот Египет", но, се разбира, воопшто не бил од Египет. Преминот го вклучи неговата група. Но, тие не беа последната група што требаше да биде пречекана во Шпанија.

Во наредните неколку децении, евиденцијата покажува дека разни групи на Хитанос биле добредојдени во Шпанија и добиле сигурно однесување. До 1470-тите новите бранови дојдоа од Медитеранот. Овие групи се нарекуваа Грци и тврдеа дека бегаат од муслиманските Турци, барајќи засолниште во христијанската Шпанија.

Link: https://www.thegreatcoursesdaily.com/history-of-spanish-gypsies-romani-gitanos

 

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 236 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот