Папата покажа дека знае зошто ромското знаме има црвена боја

Горан Ѓурѓевиќ, претседател на Здружението Ловари од Маглениќ и воедно основач на Ромското етно село, вели дека со задоволство ја презентира ромскта историја и традиција на младите, од причина да дознаат дека ромите не се воопшто онакви какви се презентирани на јавноста.

Авторот на книгата „ Историја и обичаите на автохтоните хрватски Роми - Ловари„ кој за себе вели дека е првиот деклариран Ром од новата историја на Хрватска со факултетска диплома.

Инаку тој е семеен човек кој е посветен на традицијата и воедно познат одгледувач на лаванда.

Како што вели Ѓурѓевиќ, дури и папата ја знае ромската историја и култура како и нивните страдања поради кои како што вели тоа ја одбечежува и делот од црвената боја која ја има на ромсклто знаме.

Според Ѓурѓевиќ, во минатото црвената боја според ромските верувања донесуваше среќа како и одбивање на уроци и магии, но исто и е сведок на пролеаната ромска крав во текот на историјата. Тој идната година ќе биде и гостин на папата во Ватикан.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 449 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот