Ромскиот професор од Универзитетот во Тексас, награден со признание за честа од британската кралица Елизабета Втора

Британската Кралицата на Јан Хенкок му додели титула од Високиот ред на Британското кралство за неговата работа за проучување на ромската култура и нејзините луѓе, кои многумина погрешно ги нарекуваат како Цигани.

Во продолжение на книгата на Јан Хенкок од 2010 година, "Опасност! Образован Ром ", неговиот уредник го опиша Ханкок како" необичен човек ". Сега професорот по англиски јазик и лингвистика на Универзитетот во Тексас во Остин ја прифати наградата што понатаму го издвојува од просечен научник: Во декември, кралицата Елизабет II од Британија го назначи како офицер на Најдоброто со Орден на Британското кралство.

Хенкок вели дека својата академска кариера ја започнал со изучување на креолскиот јазик, но потоа се префрлил на изучување на ромски студии откако почнал да го посетува Универзитетот во Тексас.

"Ромскиот јазик е вистинскиот збор за популацијата Роми каде другите погрешно ги нарекуваат како Цигани е", вели Хенкок.
Хенкок, кој и самиот е Ром, вели дека неговите ученици погрешно разбрале што значи "Цигани" во прв план.
"Неколкумина ученици кои се појавија во прва студиска класа по ромски јазик беа необично облечени кои асоцираше на ромската традиција и имаа мониста, обетки и долги фустани", вели Хенкок. "Кога потоа дознаа дека тоа е многу посериозен курс од тоа, изгубив голем број ученици".

Дел од тоа недоразбирање, вели тој, произлегува од многуте негативни стереотипи кон Ромите. Тие често се смета дека се на маргините на општеството, и се поврзани со гатање , крадци на деца и сл, вели Хенкок. Дури и некои од неговите колеги првично се спротивставија на неговите напори да го проучат ромскиот народ како официјална, посебна култура.
"Ако ние како население не можеме да го сфатиме сериозно, тогаш проблемите со кои се соочуваме не може да се сфатат сериозно", вели Хенкок.

 

Link: http://www.texasstandard.org/stories/ut-romani-scholar-honored-by-britains-queen-elizabeth-ii/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 156 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот