Ромите од Бјелина активно вклучени во социјалното претприемништво, преку производство на органско овошје и зеленчук

Во Бјелина живеат близу 1.000 Роми а според податоците од Гражанското здруженије за промоција на образованието на Ромите “Отхарин”и здружението на жените „Ромка„ вработени се само 0,5 проценти од припадниците на ова национално малцинство.

За да се подобри нивниот состојба беше формирано социјално претприемништво и фирма „ Агро -план„ каде предност во вработувањето имаат токму маргинализираните групи.

Со посредство на оваа фирма која се занимава со производство во оранжерии за зеленчук вработени се десетина Роми.

Околу 200 ромски семејства во Бјелина се соочува со бројни проблеми, а најголем е невработеноста. Поголемиот број на Роми егзистира од собирање на секундарни суровини и пластична амбалажа.

Истражувањето покажува дека степенот на вработувањето на Ромите е многу ниско Здружението „Отахарин„ формираше во рамките на проектот „Економско појачување на жената Ромка низ производство во пластеници„ кој е финансиран од страна на ГИЗ , на компаснијата „ Агро -план„

Целта е на овој начин да се обезбеди вработување на Ромите, која вусшност е и најголема малцинска заедница во Бјелина, истакна извршниот директор на ова здружение Драган Јоковиќ.

Link: https://srpskainfo.com/romi-u-plastenicima-uzgajaju-organsko-voce-i-povrce-sve-prednosti-socijalnog-preduzeca-agro-plan-u-bijeljini/

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 143 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот