Словачкиот ополномошник задолжен за ромската заедница: Ќе се фокусираме на образованието и вработувањето

Владата на Република Словачка го забележа на 25 јуни 2019 година од "Извештајот за следење на исполнувањето на Стратегијата на Република Словачка за интеграција на Ромите до 2020", кој го следи исполнувањето на активностите и мерките наведени во Акционите планови за Стратегијата во областа на образованието, вработувањето, финансиското вклучување, здравството, домувањето, недискриминацијата и пристапот на ромската заедница кон мнозинско општество во текот на 2018 година, а кој беше преземен од страна на Канцеларијата на ополномоштениот владин службеник за ромски заедници во соработка со министерствата и ги достави до Владата од страна на министерот за внатрешни работи.

Од 154 активности и мерки кои требаше да се исполнат во текот на 2018 година, Канцеларијата на ополномоштеникот оцени 85 како "исполнети" или "за да бидат исполнети" 54 како "во тек" и 15 како "неисполнети".

Минатата година беа потрошена речиси 120 милиони евра за интеграција на Ромите во Словачка.

Инвестицијата беше особено за активности за зголемување на вработувањето на Ромите (75 милиони евра), едукативни активности (30 милиони евра) и областа на домување (7 милиони евра).

Link: http://www.romea.cz/en/news/world/slovak-plenipotentiary-for-romani-communities-we-will-focus-on-education-and-employment

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 217 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

Golden Wheel - Entry Application Form

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот