Мартин Калеја - Од ромска населба во Словачка до чешкиот академски свет

Др.спец. Мартин Калеја постепено се стекнал со своето професионално искуство како едукатор и истражувач на Универзитеото Масарик во Брно (Чешка), Универзитетот Остава (Чешка), Универзитетот Комениус во Братислава (Словачка)и Шелскиот универзитет во Опава (Чешка), каде во моментот е поддекан на Факултетот за јавни политики и вонреден професор во Центарот за емпирско истражување.

Исто така е член на Одборот во Владата на Чешка за ромските прашања , претседавач е на комисијата за образование.

Инаку калеја детството и дел од своите тинејџерски години ги мина во ромската населба во близина на Прешов на истокот на Словачка и уште тогаш имаже желба да биде наставник.

За време на неговото образование и кариера Калеја се соочи со предрасуди уште во основоното училиште.

Калеја верува дека се е поголем бројот на Роми завршуваат високо образование во овој дел на светот и дека не преставува како драматичен скок од ден за ден, туку преставува интензивен процес.

Со осврт на живот денес и неговата перспектива е : „ И после се и денес кога некој скинхедс че влезе во трамвај и бара некоја одредена личност, он ќе ја најде. На таква личност тешко може да им се објасни дека сум вонреден професор кој предава во некое училиште„.

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 212 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот