Храбрите Роми кои се бореа во советските црвени вооружени сили (1941-1945)

Ромите, со векови живееле номадски начин на живот, мигрирајќи низ цела Европа од Азија. Со оглед на тоа што го задржаа својот специфичен јазик и култура, многу ромски заедници останаа надвор од граѓанското општество во кое влегле. Бидејќи останале "непознати" од страна на заедниците домаќини каде доаѓале, Ромите често биле погрешно претставени како "зло", "пагански" и "криминалци".

Како што се случија работите, советските реформи се покажаа многу популарни меѓу ромското население во СССР, во кое се гледаа илјадници доброволци кои служеа во советската Црвена армија, Црвениот воздухоплов, црвената артилерија, медицина на фронтот, и извидница .

Оваа активност беше мотивирана од фактот што Хитлер дојде на власт во Германија во 1933 година, започна итна политика на прогон на "пониските раси". Заедно со Евреите, и Ромите беа прогонувани. Од средината на 30-тите години, тие биле стерилизирани, подоцна сместени во концентрациони логори, а на териториите окупирани од фашистите едноставно уништиле.

Кога германските трупи ја нападнаа територијата на СССР, советските Роми не се двоумеа дали треба да се земе оружје. Поставените Роми во прилог на воените регистарски и ангажирани канцеларии, меѓу другото, отидоа на фронтот.

Според различни проценки, нацистичките Германци убија од 500 илјади до еден милион Роми, вклучувајќи 200 до 500 илјади Роми од Советскиот Сојуз. Единствениот споменик во светот за загубите на номадските народи е во Берлин.

Link: https://thesanghakommune.org/2018/07/29/the-brave-roma-gypsies-who-fought-in-the-soviet-red-armed-forces-1941-1945

Pin It
FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

Momentalno Online

Имаме присутни 213 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот